KENAIKAN harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini yang didakwa ada mencecah sehingga 200 peratus adalah berpunca daripada faktor cuaca dan hujan tidak menentu yang dialami di seluruh negara ketika ini.

Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Pulau Pinang, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, pihaknya dimaklumkan oleh Jabatan Pertanian dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bahawa bekalan sayur-sayuran di pasaran berkurangan akibat kerosakan sayur-sayuran milik petani di Cameron Highland, Pahang.

Selain itu katanya, bekalan sayur-sayuran import turut berkurangan ekoran negara pengeluar mengalami keadaan cuaca sejuk melampau serta kenaikan kos pengangkutan kontena dari negara asal.

“Sehubungan itu, Seksyen Penguat Kuasa PPDNHEP Pulau Pinang telah menjalankan pemeriksaan dan menyerahkan Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) ke atas pengimport serta pemborong sayur bagi mendapatkan maklumat harga sayur-sayuran,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa tinjauan pihaknya mendapati berlaku kenaikan mendadak harga sayur-sayuran di pasar awam di negeri itu dengan ada yang mencecah sehingga 200 peratus lebih mahal.

Antara hasil pertanian itu adalah kubis bunga, sawi pendek (choy sum) dan brokoli yang menyaksikan kenaikan ketara iaitu dari 100 hingga 200 peratus selain sawi, kacang buncis serta kubis.

Sehubungan itu, Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader menggesa Bahagian Penguatkuasa KPDNHEP dan FAMA menyiasat segera isu kenaikan harga sayur-sayur tersebut memandangkan golongan berpendapatan rendah akan terjejas teruk dengan kenaikan harga barang ketika ini.

“Pihak berkuasa perlu mengambil tindakan tegas terhadap peniaga yang menaikkan harga secara berlebihan serta melanggar Akta Anti-Pencatutan 2010.

“CAP juga telah berulang kali menyeru agar FAMA mengawal pemasaran dan pengedaran sayur-sayuran di negara ini tetapi seruan kami tidak didengari,” katanya dalam satu kenyataan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here