SEORANG ketua balai polis (OCS) di Selangor dan tiga anggotanya dikenakan tindakan tatatertib atas kesalahan berhibur di sebuah balai polis di sekitar Kajang, Julai lalu.

Memetik laporan BH, Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, tindakan itu diambil setelah siasatan dijalankan oleh Bukit Aman.

Walau bagaimanapun, katanya, tiada pendakwaan dikenakan terhadap OCS dan tiga anggota polis terbabit.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad berkata, keputusan tidak mendakwa atas pertuduhan jenayah itu dibuat oleh Timbalan Pendakwa Raya.

“Saya dimaklumkan ujian air kencing kali kedua yang dijalankan untuk pengesahan pakar patologi mendapati pegawai terbabit negatif penyalahgunaan dadah.

“Mereka juga sudah dikenakan kompaun kerana melanggar prosedur operasi standard COVID-19,” jelasnya.

Beliau menambah empat anggota polis itu masih tertakluk kepada siasatan tatatertib yang sedang dijalankan, yang mana mereka menghadapi pertuduhan mengikut Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

“Mereka diarah mengemukakan surat representasi kepada semua pertuduhan berhubung kesalahan mereka sebelum keputusan lanjut dibuat,” katanya.

Pada 21 Julai lalu, media melaporkan seorang Ketua Balai Polis (OCS) bersama tiga anggotanya serta empat wanita orang awam ditahan selepas menjadikan bilik di sebuah balai polis di daerah Kajang sebagai lokasi berhibur.

Serbuan kira-kira pukul 6 petang itu dibuat JIPS Bukit Aman susulan maklumat awam.

Suspek ditahan ketika sedang menari sambil berhibur dengan minuman keras serta meminum air ketum dalam bilik di tingkat dua balai berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here