prn melaka

TIDAK sampai seminggu selepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan larangan penganjuran sebarang aktiviti berkaitan pilihan raya termasuk perhimpunan dan majlis sosial, dua parti politik telah mengingkari prosedur operasi standard (SOP).

Semalam, parti MUDA pimpinan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abul Rahman yang masih belum disahkan pendaftaran dikenakan kompaun RM4,000 atas kesalahan berhimpun.

Kompaun tersebut dikeluarkan susulan sidang media Syed Saddiq di hadapan bangunan Stadthuys di Bandar Hilir, Melaka petang semalam.

Selain itu, Barisan Nasional (BN) dikompaun RM10,000 kerana melanggar SOP Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Kesalahan yang dilakukan adalah menganjurkan majlis pelancaran jentera BN bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur malam tadi.

Sikap mereka yang terlibat dalam kedua-dua aktiviti itu seolah-olah menjadikan larangan yang dikuatkuasakan oleh Kementerian Kesihatan bagi mengekang penularan COVID-19 seperti mencurah air ke daun keladi.

SOP Muda PRN Melaka Syed Saddiq Syed Abdul Rahman
Parti MUDA dikenakan kompaun RM4,000 atas kesalahan berhimpun semasa sidang media di pekarangan Stadthuys, Bandar Hilir, Melaka, semalam. – Gambar: Facebook Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Apakah mereka tidak menginsafi apa yang berlaku selepas PRN Sabah tahun lalu di mana gelombang pandemik yang ganas tercetus selepas itu?

Akibatnya, kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin terpaksa menguatkuasakan prosedur operasi standard (SOP) yang sangat ketat bagi memastikan situasi pandemik dapat dikawal.

Proklamasi Darurat juga diisytiharkan bagi membolehkan kerajaan melaksanakan langkah-langkah segera bagi membendung pandemik serta membantu rakyat yang terjejas.

Kita bersyukur kerana segala usaha dan langkah yang diambil kerajaan PN ketika itu telah membuahkan hasil sehingga membolehkan pentadbiran baharu di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melonggarkan SOP.

Sempadan negeri kita telah dibuka manakala rakyat yang lengkap divaksin boleh melancong di dalam negara.

Namun, kelonggaran yang diberi tidak sepatutnya menjadikan kita semua terlupa bahawa COVID-19 masih belum meninggalkan kita.

Sebab itulah Kementerian Kesihatan menguatkuasakan larangan penganjuran aktiviti berkaitan pilihan raya mulai 25 Oktober hingga 29 November.

Mungkin dalam keghairahan berkempen, ada yang terlupa menjaga SOP seperti dua insiden yang berlaku semalam.

Lebih membimbangkan jika aktiviti kempen calon-calon yang bertanding melibatkan kehadiran orang ramai dalam jumlah yang besar.

Dengan kemunculan varian yang ganas seperti Delta, tidak mustahil gelombang baharu pasca PRN Melaka boleh tercetus sehingga boleh menyebabkan rakyat terpaksa ‘dikurung’ sekali lagi.

Bagi orang politik khususnya wakil rakyat mungkin tidak terasa sangat kesannya kerana mereka diberi kebenaran untuk bergerak rentas negeri dan daerah untuk melawat kawasan masing-masing.

Tetapi fikirkanlah apa yang ditanggung oleh rakyat biasa yang berbulan-bulan tidak dapat berjumpa keluarga terdekat dan ada yang terjejas pendapatan apabila sektor ekonomi ditutup.

Mungkin juga kadar kompaun yang dikenakan adalah agak kecil dan bagi parti-parti politik, nilai RM4,000 atau RM10,000 itu ‘setakat celah gigi sahaja’.

Elok juga sekiranya Kementerian Kesihatan mengenakan kadar kompaun yang sangat tinggi kepada mana-mana pertubuhan yang melanggar SOP agar mereka serik dan tidak mengulangi kesalahan serupa.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here