Oleh RIZQI ZABIDI

PASUKAN Gerakan Am (PGA) Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini secara rasmi mengambil alih sepenuhnya tugas-tugas dijalankan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM) di seluruh negara.

Menyifatkannya sebagai sesuatu yang bersejarah, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, langkah itu diyakini mampu meningkatkan fokus terhadap usaha mengawal sempadan tanah air.

Dalam masa sama katanya, pelaksanaan operasi dari pihak atasan kepada anggota yang berada di bawah juga dapat dilaksanakan secara lebih berstruktur.

“Kawalan sempadan tanah air juga selepas ini akan lebih berfokus dengan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani turut menyatakan bahawa terdapat perancangan rapi dalam melaksanakan kawalan di sempadan.

“Beberapa pasukan PGA akan diletakkan di negeri-negeri terlibat antaranya Perlis dan Kelantan. Di Sabah dan Sarawak juga, kita akan tengok batalion tertentu untuk dipastikan memiliki fokus terhadap masalah dihadapi di sempadan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan Majlis Penyerahan tugas dan Fungsi AKSEM kepada PDRM di Padang Kawad di Kompleks AKSEM di Bukit Kayu Hitam, hari ini.

AKSEM ditubuhkan pada 29 Disember 2017 dengan pewartaan Akta 799 melalui gabungan keanggotaan tiga agensi induk iaitu PDRM, Jabatan Imigresen dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Bermula 1 Januari 2018, AKSEM berfungsi sebagai agensi kerajaan persekutuan dengan kekuatan 900 perjawatan dan beroperasi di empat negeri iaitu Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan.

Mengulas lanjut katanya, kesemua aset termasuk bangunan milik AKSEM akan diserahkan kepada PGA.

“Semua pegawai dan anggota AKSEM selepas ini akan kembali ke agensi masing-masing. Sesetengahnya akan ditanya sama ada mahu terus bertugas bersama PGA atau tidak.

“Selepas ini anggota polis yang belum pernah melakukan tugasan di bawah bidang kuasa AKSEM akan diberi pengetahuan baharu. Mungkin latihan dalam PGA akan ditambah baik dari semasa ke semasa,” katanya.

Dalam sidang akhbar sama, Hamzah turut menafikan bahawa kementeriannya memberikan sebarang kerja penyimpanan data dan maklumat peribadi rakyat negara ini kepada pihak swasta.

Katanya, dakwaan sedemikian yang ditimbulkan pihak tertentu hanyalah bersifat andaian semata-mata.

Beliau turut menjelaskan, pembukaan pintu sempadan negara bagi membenarkan kemasukan pelancong asing ke negara ini hanya akan ditentukan selepas negara beralih ke fasa endemik Covid-19.

”Pada masa ini negara masih berada dalam fasa pandemik wabak itu dan kesediaan untuk peralihan ke fasa endemik akan ditentukan oleh Kementerian Kesihatan,” katanya.

Apabila sudah bersedia katanya, Kementerian Kesihatan akan mengumumkan, sekarang ini masih dalam isu fasa pandemik, kalau kita sudah bersedia boleh masuk ke fasa endemik.

“Sebenarnya, (agensi penguatkuasaan yang mengawal pintu masuk sempadan) Jabatan Imigresen Malaysia sudah bersedia, Pasukan Gerakan Am (PGA) sudah bersedia, kami sudah bersedia (untuk pintu sempadan negara dibuka),” katanya.

Hamzah berkata, kebenaran rentas pintu sempadan negara oleh rakyat negara ini atau warga asing itu juga nanti akan tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang akan ditentukan kemudian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here