SEMUA remaja termasuk pelajar berusia 16 hingga 17 tahun di Pulau Pinang kini dibenarkan untuk ‘walk-in’ ke Pusat-pusat Pemberian Vaksin (PPV) di seluruh negeri itu bermula hari ini bagi mendapatkan suntikan vaksin masing-masing.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, sesi walk-in harian adalah bermula pukul 2 petang di setiap PPV.

Menurut beliau, bagi pelajar berusia 12 hingga 15 tahun janji temu adalah menerusi aplikasi MySejahtera dan mereka dinasihatkan untuk tidak ‘walk-in’ ke mana-mana PPV bagi mengelakkan kesesakan.

“Berkongsi data Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP), sehingga semalam, daripada 37,875 jumlah remaja berusia 16 hingga 17 tahun yang didaftar melalui portal Vaksin Anakku, seramai 32,876 orang atau 86.8 peratus telah menerima suntikan vaksin.

“Bagi remaja berusia 12 hingga 15 tahun pula, daripada jumlah keseluruhan 80,698 orang yang berdaftar menerusi portal sama, seramai 8,312 orang atau 10.3 peratus telah disuntik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tambah Kon Yeow, bagi mempercepatkan kadar vaksinasi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Remaja (PICK-Remaja) peringkat Pulau Pinang, pengoperasian dua PPV iaitu SPICE Convention Centre (SPICE CC) dan PPV SP Arena telah dilanjutkan sehingga pukul 9 malam kini.

“Dalam pada itu, perancangan tambahan juga bakal melibatkan PPV ‘outreach’ ke sekolah-sekolah atau kawasan-kawasan luar bandar di seluruh negeri ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here