Oleh RAHIMI MOHAMAD

JABATAN Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Johor dan pihak berkuasa tempatan (PBT) diminta menjalankan kajian di semua kawasan yang kerap berlaku banjir kilat di negeri ini.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah, kedua-dua pihak berkenaan perlu segera mempersembahkan laporan kajian berkenaan kepada Baginda.

Titah Sultan Ibrahim, gangguan terhadap sistem saliran di longkang atau parit antara punca utama berlakunya banjir kilat ketika musim hujan.

“JPS Johor dan PBT dengan segera jalankan kajian dan segerakan laporan kepada saya, agar dapat dikenal pasti pihak yang bertanggungjawab dalam perkara ini.

“Taburan hujan yang tinggi akan menyebabkan berlaku banjir kilat seterusnya mengakibatkan kemusnahan harta benda serta memberi kesan kepada penduduk,” titah Baginda hari ini.

Sultan Johor turut menasihatkan penduduk khususnya mereka yang menetap di kawasan berisiko supaya mengambil langkah berjaga-jaga disebabkan faktor cuaca tidak menentu pada masa sekarang.

“Purata hujan yang tinggi berisiko menyebabkan berlakunya banjir kilat atau banjir di sesuatu kawasan. Oleh demikian penduduk perlu sentiasa berhati-hati.

“Pada masa sama, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah, PBT dan agensi keselamatan perlu sentiasa bersedia untuk melaksanakan persediaan awal jika berlaku banjir,” titah Baginda.

Hari ini, lebih 1,600 penduduk di beberapa kawasan terjejas ekoran banjir kilat yang berlaku setelah hujan lebat selama dua jam sejak pukul 6 pagi ini.

Bagaimanapun, tiada mangsa yang diarahkan berpindah setelah air yang masuk ke kediaman mereka telah surut tidak lama kemudian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here