KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) kemungkinan akan mengeluarkan perintah atau cadangan bagi menguruskan pandemik Covid-19 tanpa vaksinasi, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Datuk Seri Dr. Adham Baba.

Beliau berkata, perintah itu dikeluarkan sekiranya terdapat individu yang masih enggan divaksinasi.

“Setakat ini dianggarkan sebanyak 5.7 peratus penduduk dewasa yang masih belum mendaftar untuk menerima vaksin.

“Daripada peratusan tersebut, antara faktor yang dikenalpasti termasuk komorbiditi dan dalam kalangan anti-vaksin.

“Pada mereka ini kita masih ada program advokasi supaya mereka terus mendaftar dalam MySejahtera supaya kita boleh memvaksin mereka.

“Sekiranya mereka enggan atau tidak mahu divaksin, bermakna nanti satu ketika KKM akan mengeluarkan perintah ataupun cadangan, bagaimana kita boleh terus menguruskan pandemik tanpa vaksinasi,” katanya pada sesi Pertanyaan-Pertanyaan Lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Adham berkata demikian menjawab soalan tambahan Datuk Che Abdullah Mat Nawi (Pas-Tumpat) yang meminta penjelasan kementerian berhubung sijil khas bagi segelintir individu yang tidak boleh menerima vaksin.

Sebelum ini, bekas Menteri Mosti, Khairy Jamaluddin memaklumkan kerajaan akan mempertimbangkan sijil pengecualian kepada mana-mana individu yang tidak boleh menerima suntikan vaksin COVID-19 bagi menggantikan pasport vaksin.

Katanya, individu berkenaan termasuk mereka yang berdepan alahan atau kurang daya tahan jangkitan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here