SEORANG pemuda yang terlibat dalam kejadian kemalangan membabitkan sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang terhumban ke dalam laut dari Jambatan Pulau Pinang dua tahun lalu diperintah membela diri atas pertuduhan tersebut.

Keputusan ke atas bekas pekerja salon, M. Vaitheswaran, 23, itu dibuat Hakim Ahzal Fariz Ahmad Khairuddin di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam, Pulau Pinang hari ini.

Dalam keputusannya itu, Ahzal Fariz yang turut bertindak sebagai Majistret mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh pada akhir kes pendakwaan.

Malah, beliau turut berpuas hati yang mana terdapat bukti yang boleh dipercayai untuk menunjukkan adanya unsur-unsur kecuaian melibatkan tertuduh dalam kemalangan yang menggemparkan negara pada 20 Januari 2019 itu.

Sehubungan itu, Ahzal Fariz menetapkan 28 dan 29 Oktober depan sebagai tarikh prosiding pembelaan.

Dalam pada itu, peguam K. Paramanathan berkata, beliau akan memanggil seramai tiga saksi pembelaan terdiri daripada tertuduh sendiri, ibu tertuduh dan seorang pakar perubatan dari Hospital Seberang Jaya di sini.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Pengarah Pendakwaan Negeri, Datuk Khairul Anuar Abdul Halim dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohammad Nazri Abdul Rahim.

Sepanjang perbicaraan, seramai 12 saksi dipanggil oleh pihak pendakwaan berhubung kes tersebut.

Pada 2019, Vaitheswaran didakwa memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian pelajar kolej yang juga rakannya, Moey Yun Peng.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang menghala ke Perai kira-kira jam 3 pagi 20 Januari 2019.

Dia didakwa mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan denda sehingga RM20,000 dan boleh hilang kelayakan lesen memandu tidak lebih tiga tahun daripada sabitan.

Dalam kejadian itu, Vaitheswaran yang memandu kereta jenis Toyota Vios telah berlanggar dengan kenderaan yang dipandu Moey di atas jambatan berkenaan sehingga SUV jenis Mazda CX-5 tersebut hilang kawalan dan terhumban ke laut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here