PELAJAR dan remaja berusia 16 dan 17 tahun di Pulau Pinang akan mula menerima vaksin esok menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Menurut Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, sebagai permulaan vaksinasi itu akan membabitkan para pelajar yang beralamat tetap di Pulau Pinang tetapi berasrama penuh di negeri lain.

Tambah beliau, janji temu para pelajar berkaitan akan dimaklumkan menerusi aplikasi MySejahtera manakala ibu, bapa, waris atau penjaga perlu hadir bersama ketika mendapatkan vaksin.

“Mereka juga dinasihatkan membawa dokumen-dokumen perlu terutamanya Borang Persetujuan Suntikan Vaksin Covid-19 bagi memastikan proses vaksinasi berjalan dengan lancar,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu Kon Yeow berkata, pada Khamis ini bermula pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari pula, sesi vaksinasi membabitkan golongan pelajar sekolah berusia 16 hingga 17 tahun (tanpa komorbid) akan bermula di enam Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di seluruh negeri itu.

Jelasnya, PPV terbabit adalah masing-masing di SPICE Convention Centre; Tapak Ekspo Seberang Jaya; Vangohh Eminent Hotel;Dewan Perda Convention Centre; Dewan Millenium; Kepala Batas dan Dewan Serbaguna Sungai Bakap.

Tambah beliau, semua janji temu bagi golongan itu juga akan dimaklumkan menerusi aplikasi MySejahtera.

“Selain perlu hadir bersama-sama sepanjang proses pemberian vaksin, ibu, bapa, waris atau penjaga juga perlu memastikan semua dokumen pengenalan diri pelajar dan Borang Persetujuan Suntikan Vaksin Covid-19 adalah ditandatangani serta dibawa bersama,” katanya.

Tambah beliau, bagi remaja berusia 12 hingga 17 tahun dengan komorbid, janji temu vaksinasi akan dijalankan di hospital-hospital terdekat dan makluman janji temu juga adalah menerusi aplikasi MySejahtera.

“Dapatkanlah vaksin anda ke arah membentuk imuniti kelompok di Pulau Pinang. Penang Lawan Covid-19!” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here