MESYUARAT Kedua Menteri Kuartet COVID-19 hari ini telah bersetuju dengan cadangan supaya pemilik premis perniagaan stesen minyak, restoran/ kedai makan/ kedai serbaneka dibenarkan beroperasi secara seragam di semua fasa dengan waktu beroperasi mulai pukul 6 pagi hingga 12 tengah malam, kecuali bagi kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, cadangan berhubung operasi kedai itu akan diangkat keJawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik esok untuk disyorkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum diputuskan tarikh berkuat kuasa.

Menurut beliau, adalah penting untuk dijelaskan bahawa fokus Menteri-Menteri Kuartet adalah untuk membuka sektor-sektor yang terlibat secara berperingkat dan selamat.

“Menuju ke fasa endemik tersebut, lebih banyak kelonggaran akan diberikan kepada rakyat. Sehubungan itu, saya berharap rakyat tidak leka sebaliknya
kekal berdisiplin dalam mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) serta mematuhi garispanduan yang telah ditetapkan.

“Ia harus dititikberatkan kerana sebaik sahaja kerajaan mengumumkan bermulanya fasa endemik, bermakna kita semua perlu hidup bersama virus COVID-19,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Hishammuddin Hussein
Hishammuddin Hussein

Yang turut hadir dalam mesyuarat tersebut ialah Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Sero Nancy Shukri serta Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Hishammuddin menambah, mesyuarat itu turut memberi fokus kepada usaha menambah baik SOP yang telah diumumkan kepada orang ramai sebelum ini dan mempermudahkannya daripada 181 SOP kepada 10 sahaja.

“Usaha ini berjalan dengan baik sekali gus memberi keyakinan ia dapat diselesaikan seperti dirancang pada permulaan bulan Oktober,” jelasnya.

Sementara itu, beliau memberitahu, Nancy telah membentangkan mengenai perkembangan terkini pelaksanaan projek perintis gelembung perjalanan Langkawi yang berjalan lancar seperti yang telah dirancang.

Hishammuddin berkata, sekiranya perkembangan positif itu berterusan, ia berupaya menjadi pembuka jalan ke arah pelaksanaan inisiatif gelembung perjalanan di destinasi-destinasi yang lain.

“Menteri-Menteri Kuartet telah menetapkan tempoh dua minggu untuk menilai perkembangan terkini di Langkawi sebelum mengangkat cadangan destinasi-destinasi lain ke Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 yang dipengerusikan Perdana Menteri,” ujarnya.

Selain itu, kata beliau, Ahmad Faizal pula telah membentangkan mengenai pembukaan gymnasium dan pusat boling yang telah diumumkan minggu lepas.

Menurut Hishammuddin, penting untuk dijelaskan, kerajaan membenarkan pembukaan aktiviti sukan dan rekreasi di kawasan tertutup adalah dengan mengambil kira tunggak ketiga iaitu kesejahteraan rakyat terutama dari sudut kesihatan mental serta memahami kehendak pengusaha gimnasium sendiri.

“Namun Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menekankan bahawa pengusaha dan pengguna mesti bertanggungjawab serta berdisiplin dalam
mematuhi garis panduan ventilasi yang telah ditetapkan.

“Ini amat penting memandangkan gimnasium merupakan kawasan tertutup, sekali gus meningkatkan risiko jangkitan COVID-19 sekiranya ada pihak terleka tentang pematuhan SOP dan garis panduan” jelasnya.

Beliau menambah, selain gimnasium, Ahmad Faizal turut membentangkan mengenai potensi pembukaan stadium kepada orang awam bagi menonton perlawanan bola sepak serta sukan-sukan yang sesuai.

“Ini masih di peringkat perbincangan yang mana cadangan-cadangan yang telah dikemukakan oleh Ahmad Faizal tadi akan diangkat untuk diteliti di peringkat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here