PIHAK pendakwaan menutup kes bekas Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Peter Anthony hari ini selepas 15 saksi dipanggil memberi keterangan.

Memetik laporan BH, Peter, 50, didakwa atas pertuduhan menggunakan dokumen palsu berhubung kontrak kerja penyelenggaraan dan perkhidmatan Sistem Mekanikal dan Elektrikal (M&E) di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin berkata demikian kepada Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Azura Alwi, selepas saksi terakhir, bekas Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Prof Dr Shariff Abd Kadir Shariff Omang, 66, yang dipanggil semula untuk pemeriksaan kedua-dua pihak selesai memberikan keterangan.

Sebelum itu, Wan Shaharuddin memaklumkan bahawa pihak pendakwaan menawarkan seorang saksi kepada pihak pembelaan iaitu Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan Labuan, Mohd Yusizzudin Mohd Yusof.

Mahkamah memerintahkan pihak pendakwaan dan pembelaan memfailkan hujahan bertulis pada 8 Oktober dan mengemukakan jawapan balas pada 18 Oktober.

Mahkamah turut menetapkan 29 Oktober ini untuk kedua-dua pihak berhujah secara lisan sebelum memutuskan sama ada Naib Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) itu dibebaskan daripada pertuduhan atau diperintahkan untuk membela diri.

Seramai 15 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada April 2021.

Antara 15 saksi yang dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan bermula April lalu termasuk bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah dan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi.

Peter sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati, dituduh memalsukan surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014 dengan memasukkan pernyataan palsu dengan niat menipu di pejabat Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 13 Jun 2014 dan 21 Ogos 2014.

Beliau juga berdepan pertuduhan pilihan iaitu sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati, menggunakan surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014 dengan pernyataan palsu pada tajuk surat itu di tempat dan masa yang sama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here