KEM yang menolak kepimpinan Datuk Seri Aminuddin Harun membayangkan kemungkinan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Negeri Sembilan.

Kemungkinan itu dinyatakan oleh Ketua PKR Cabang Rasah, Datuk Ismail Ahmad dalam sidang media yang disiarkan melalui laman Facebook Sinar Harian, hari ini.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Luar Bandar Negeri Sembilan berkata demikian ketika ditanya tentang siapa calon yang paling layak dilantik untuk menggantikan Aminuddin.

“Itu terserah kepada nanti, sebenarnya kalau ikut dalam peraturan, terserah perbincangan semua ketua-ketua cabang, lepas tu mencadangkan kepada Presiden, Presiden dia akan buat keputusan lah.

“Kuasa, kuasa Presiden. Kita pun tak tahu siapa. Hanya kita sekarang mengemukakan nama, jadi kita serah kepada Presiden lah.

“Tak semestinya siapa-siapa yang ada dalam itu. Tengok, mungkin Presiden jadi, kita pun tak tahu.

“Sesuatu yang diputuskan parti atau pun orang lain dari Pusat… mungkin mengetuai. Ini kita tak tahu,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Labu di Seremban, hari ini.

Ismail Ahmad PKR Negeri Sembilan
Ismail Ahmad dalam sidang media berhubung krisis kepimpinan PKR Negeri Sembilan di Seremban, hari ini.

PKR Negeri Sembilan kini dalam keadaan kucar-kacir setelah sebahagian besar pemimpinnya secara terbuka menyatakan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Datuk Seri Aminuddin Harun sebagai Pengerusi MPN.

Mereka terdiri daripada empat Ketua Cabang PKR iaitu Rasah, Port Dickson, Jelebu, Kuala Pilah; tiga Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang (Rembau, Rasah dan Port Dickson); dua Timbalan Ketua Cabang PKR (Seremban dan Rembau); Ketua Wanita PKR Negeri, Amni Idris; Timbalan Ketua Wanita PKR Negeri, Rusnani Saring; Setiausaha Penerangan PKR Negeri, Madon Mislan; Ketua Penerangan PKR Negeri, Yusuf Tapar; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chuah, Datuk Yek Diew Ching dan mantan Ketua Jurulatih Jentera Pilihan Raya Negeri, Mdd Nordin Ismail.

Memetik laporan Sinar Harian, kesemua mereka menegaskan bahawa mereka sudah hilang kepercayaan terhadap Aminuddin yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan.

Yusuf yang mewakili mereka berkata, rombakan segera perlu dilakukan dalam MPN bagi memastikan parti itu kekal relevan.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan semalam, Pengerusi MPN Negeri Sembilan itu didakwa tidak berusaha untuk merancang bagi mengukuhkan penguasaan politik Pakatan Harapan (PH) untuk terus kekal memerintah.

Dakwa mereka, beliau tidak melakukan sebarang penyusunan dan koordinasi yang berkesan untuk menarik sokongan pengundi terutamanya di kawasan-kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang perlu diberi tumpuan dan keutamaan.

“Selaku Pengerusi MPN, beliau gagal dalam memimpin dan memperkasakan cabang serta ahli parti sehingga menyebabkan hilangnya keyakinan ahli serta penggerak parti di akar umbi.

“Pengerusi MPN gagal mengurus dan menyelesaikan masalah cabang dengan memberikan solusi terbaik, sehingga beberapa keputusan tidak mengikut perlembagaan parti.

“Beliau juga tidak membuat perancangan bersifat holisitik terhadap perkembangan parti, tiada tindakan atau program pengukuhan dan pemantapan pengurusan parti di peringkat MPN serta cabang, selain tiada sebarang program dalam menyantuni ahli-ahli parti di peringkat cabang dan ranting,” katanya.

Yusuf berkata demikian semasa membaca memorandum menolak kepimpinan Aminuddin di Seremban pada 5 September lalu.

Ismail merupakan antara ketua cabang yang menghadiri sidang media malam itu selain Timbalan Ketua PKR Cabang Rembau, Datuk Dr S Streram; Ketua Wanita PKR Negeri, Amni dan Ketua PKR Cabang Jelebu, Yuz Mazmi Ahmad Yusuf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here