Oleh RAHIMI MOHAMAD

PENDIRIAN Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun bahawa tiada keperluan untuk mengabsahkan pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri adalah dibuat berdasarkan tafsiran undang-undang.

Presiden Gabungan Persatuan Anak Negeri (GAPAN), Datuk Seri Syed Hussien Al Habshee berkata, beliau mengenali cara kerja Idrus yang sentiasa berpandukan kepada undang-undang dan bukannya orang yang mahu bermain politik.

Katanya, setiap perkara berbangkit daripada segi undang-undang boleh diinterpretasi oleh sesiapa sahaja ahli undang-undang mengikut selera dan agenda tersendiri tetapi apa jua yang dinyatakan hendaklah menghormati kedudukan Peguam Negara yang lebih tinggi daripada pihak lain.

Oleh itu, GAPAN menyeru semua pihak supaya tidak menjadikan Peguam Negara atau jabatan itu dipolitikkan kerana Peguam Negara merupakan penasihat undang-undang utama kerajaan seperti yang termaktub dalam Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

““Idrus berpengalaman luas dalam undang-undang, setiap perkara yang dibangkitkan diteliti dengan halus dari sudut undang-undang, secara peribadi saya taruh kepercayaan bahawa apa jua nasihat diberi beliau untuk tangani suasana tidak menentu ini.

“Peranan beliau sangat besar dan hendaklah diberi penghormatan tinggi, beliau berkewajipan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana menteri dalam apa-apa perkara yang bersifat undang-undang yang dirujuk kepadanya,” katanya ketika dihubungi Warta Rakyat hari ini.

Justeru, Syed Hussien turut meminta semua parti politik di negara ini agar melakukan gencatan politik dengan serta-merta yang bertujuan memberikan ruang untuk kerajaan dipilih baru-baru ini memberi tumpuan penuh dalam sektor pemulihan kesihatan dan ekonomi.

“Kita perlu memberi ruang untuk kerajaan fokus kepada dua sektor itu supaya perancangan yang dibuat berbulan-bulan sebelum ini tidak terjejas hanya kerana permainan politik beberapa pihak,” katanya.

Sementara itu, sebagai mengelak perkara yang berbangkit seperti itu pada masa hadapan, Syed Hussien mencadangkan agar jawatan Peguam Negara dilantik oleh Parlimen.

“Bagi memastikan isu seperti ini tidak berulang lagi pada masa akan datang adalah dicadangkan supaya pelantikan jawatan Peguam Negara hendaklah dilantik oleh Parlimen berbanding sekarang dilantik Agong atas nasihat Perdana Menteri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here