Oleh RAHIMI MOHAMAD

SINGAPURA dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) akan menyumbang lebih 400,00 dos vaksin Covid-19 kepada Johor bagi memastikan proses vaksinasi penduduk di negeri itu berjalan lancar sekaligus mempercepat imuniti kelompok yang disasarkan.

Sumbangan itu akan melibatkan 100,640 dos vaksin jenis Pfizer dari negara jiran, manakala UAE pula bersedia untuk memberi sebanyak 300,000 vaksin SinoPharm.

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, Singapura juga telah membuat sumbangan sebanyak 20,000 dos vaksin Sinovac kepada negeri itu pada 29 Julai lalu.

“Jumlah vaksin yang telah diterima Johor di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) dalam tempoh 1 Mac sehingga 5 September adalah sebanyak 4,713,800 dos.

“Sementara itu, sebagai tanda persahabatan erat antara Johor dan Singapura, pemerintah Singapura telah menyumbang sebanyak 20,000 dos vaksin Sinovac pada 29 Julai lalu manakala mereka akan turut menyumbang 100,640 dos vaksin Pfizer dalam masa terdekat.

“Tambahan lagi, kerajaan negeri juga akan menerima 300,000 dos vaksin SinoPharm hasil sumbangan daripada kerajaan UAE,” katanya pada Persidangan Keempat Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor yang ke-14, di Kota Iskandar hari ini.

Hasni berkata, vaksin merupakan komponen utama kepada usaha untuk pulih daripada pandemik itu.

“Oleh itu, Johor telah menetapkan sasaran seramai 100 peratus populasi dewasa berusia 18 tahun ke atas untuk menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin menjelang 16 September ini dan lengkap dua dos menjelang minggu ketiga Oktober,” ujarnya.

Sementara itu, kerajaan negeri telah mengambil beberapa inisiatif bagi mengurangkan beban ditanggung Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) dalam usaha melawan pandemik Covid-19.

“Pelbagai inisiatif dan langkah strategik telah diambil pelbagai agensi antaranya Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Angkatan Pertahanan Malaysia di setiap peringkat pelaksanaan bagi memikul beban kerja JKNJ.

“Kerajaan negeri juga telah menggerakkan sukarelawan Southern Volunteer untuk program pendaftaran vaksin dan mengadakan kempen bersesuaian yang dilaksana agensi kerajaan seperti Pejabat Daerah, Penghulu-penghulu dan Jabatan Perpaduan.

“Melalui program ini, sedikit sebanyak ia telah meringankan beban kerja JKNJ dan agensi penguatkuasaan dalam memastikan kepatuhan dan pembudayaan norma baharu diikuti oleh rakyat Johor secara umumnya,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here