MAJLIS Keselamatan Negara (MKN) akan memulakan perbincangan secara terperinci dan membuat keputusan bersama tentang penyesuaian prosedur operasi standard (SOP) serta bentuk kelonggaran seterusnya dalam menuju fasa endemik.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, selain beliau, tiga lagi menteri iaitu Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin; Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz serta Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa akan dilibatkan dalam perbincangan itu.

Beliau juga akan memanggil ketiga-tiga mereka dalam masa terdekat.

“Pada masa yang sama, saya juga telah mengarahkan MKN untuk terus mengemas kini SOP-SOP dan kelonggaran yang sudah dipersetujui bersama oleh kementerian-kementerian yang terlibat sebelum ini agar ia lebih mudah difahami,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Hishammuddin menambah, sebagai persediaan ke arah fasa endemik, kerajaan sedang meneliti kelonggaran-kelonggaran yang bersesuaian termasuk rentas negeri bagi membolehkan rakyat kembali menjalani kehidupan seharian yang lebih bebas dalam norma baharu.

Namun pada masa yang sama, beliau yang mengetuai MKN memberitahu, kerajaan tetap menitikberatkan soal melindungi nyawa serta kesihatan rakyat di samping memastikan pengukuhan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

“Kelonggaran-kelonggaran ini termasuklah kemungkinan membenarkan rakyat melakukan perjalanan rentas negeri bagi tujuan yang lebih pelbagai serta membuka lebih banyak sektor.

“Bagi menetapkan kelonggaran-kelonggaran berkenaan, banyak faktor perlu diambil kira kerana ia melibatkan kesihatan rakyat dan keselamatan negara,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here