NEGERI Sembilan dan Melaka masing-masing beralih kepada Fasa 3 dan Fasa 2 di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula Sabtu ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, perkara itu diputuskan oleh Sidang Khas Pengurusan Pandemik Covid-19 hari ini.

“Saya ingin memaklumkan peralihan fasa di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi negeri-negeri berikut iaitu Melaka beralih kepada Fasa 2 manakala Negeri Sembilan beralih kepada Fasa 3.

“Peralihan fasa bagi negeri-negeri di atas akan bermula pada 4 September 2021,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, beliau yakin Malaysia berada di landasan tepat ke arah pemulihan negara.

Menurutnya, ini kerana, buat pertama kalinya selepas beberapa bulan, hari ini kadar purata kebolehjangkitan (R-naught) seluruh negara berada di bawah 1.0.

“Alhamdulillah, hari ini buat pertama kalinya selepas beberapa bulan, kadar purata kebolehjangkitan (R-naught) seluruh negara berada di bawah 1.0, dan saya yakin kita berada di landasan yang tepat ke arah pemulihan negara,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri memberitahu, berdasarkan unjuran data Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), purata kadar vaksinasi di setiap negeri dijangka mencapai 80 peratus bagi populasi dewasa menjelang penghujung September 2021.

“Saya percaya kadar vaksinasi 100 peratus akan dicapai akhir Oktober 2021, sekali gus memberi perlindungan kepada Keluarga Malaysia,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here