AHLI Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said akan menghantar notis usul Rang Undang-undang (RUU) Pemecatan Ahli Parlimen kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Menurut beliau, langkah itu dibuat di bawah Peraturan Mesyuarat 49(1) untuk Rang Undang-undang (RUU) Ahli yang Bukan Ahli Kerajaan.

“Usul RUU yang dicadangkan bertajuk ‘Rang Undang-undang (RUU) Pemecatan Ahli Parlimen 2021’ dan saya berharap usul ini menjadi titik permulaan untuk memperkenalkan Pilihan Raya Pecat atau Recall Election dalam sidang Parlimen September 2021 ini,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Berhubung usul RUU tersebut, Azalina berkata, setela 64 tahun meraikan kemerdekaan negara, kini terdapat gejala berleluasa di mana wakil-wakil rakyat membelakangkan parti politik yang memberikan watikah pencalonan kepada mereka.

Beliau menambah, mereka juga melakukan perkara serupa terhadap masyarakat akar umbi yang bersusah payah meraih undi dari pintu ke pintu, lebih-lebih lagi rakyat yang telah menundi untuk wakil rakyat tersebut di atas kepercayaan perwakilan mereka sebagai wakil parti politik dan manifesto yang dijanjikan.

“Ramai rakyat mempersoalkan: Apa ertinya mengundi jika wakil rakyat boleh memajak- gadaikan mandat rakyat selepas pilihan raya?

“Pemimpin generasi saya harus menerima persaingan antara parti-parti politik sebagai sesuatu yang positif dan menguntungkan rakyat.

“Jika persaingan ini berdasarkan peraturan permainan yang munasabah, dan bukan dicetuskan dari perpecahan parti politik yang memudaratkan,” jelasnya.

Azalina memberitahu, persaingan politik perlu dimurnikan dan bukannya dihapuskan, ditekan, diisi dengan kebencian ataupun dihuru-harakan.

Beliau bepandangan, demi kemajuan negara, pemimpin politik generasinya dan generasi lebih muda, mesti berani bermuafakat dan berpakat untuk menjadikan politik sesuatu pilihan kerjaya yang profesional, yang dihormati dan disegani, bukan dikeji dan dicaci.

“Tanggapan rakyat terhadap ahli-ahli politik hari ini sangat memalukan dan secara peribadi, saya terkilan dengan keadaan ini,” ujarnya.

Azalina juga amat berbesar hati dengan perbincangan di antara kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama Blok Pembangkang dan Bebas untuk memperkenalkan undang-undang mencegah lompat parti.

Walau bagaimanapun, beliau ingin menyarankan bahawa bentuk terbaik untuk undang-undang mencegah lompat parti adalah untuk memperkenalkan Akta Pemecatan Ahli Parlimen di mana pengundi boleh menarik balik mandat yang telah diberikan kepada wakil rakyat yang membelakangkan mereka.

“Oleh itu, hak untuk memilih wakil rakyat yang baru atau mengekalkan wakil rakyat tersebut dikembalikan kepada pengundi,” katanya.

Di samping itu, Azalina juga berhasrat untuk mencadangkan penubuhan ‘Kaukus Reformasi Parlimen dan Demokrasi Pelbagai Parti’ di antara Ahli- ahli Parlimen yang berminat.

“Ini adalah untuk memperkasakan institusi Parlimen Malaysia dan memartabatkan Demokrasi Berparlimen di negara kita,” jelasnya,

Beliau turutmengucapkan terima kasih dan memberi penghargaan kepada penyelidikan asal yang dilakukan oleh BERSIH 2.0 yang telah berjaya memberi pemahaman kepada orang awam tentang mekanisme pemecatan wakil rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here