PERTUBUHAN Kesihatan Sedunia (WHO) sedang memantau varian koronavirus baharu dikenali sebagai ‘Mu’ yang pertama kali dikenal pasti di Colombia pada Januari.

Memetik agensi berita AFP, WHO dalam buletin pandemik mingguannya semalam berkata, Mu dikenali secara saintifik sebagai B.1.621 dan diklasifikasikan ‘varian menarik minat’.

Menurut WHO, Mu mempunyai mutasi yang menunjukkan risiko ketahanan terhadap vaksin dan menekankan bahawa kajian lanjut diperlukan untuk memahaminya dengan lebih baik.

“Varian Mu mempunyai buruj mutasi yang menunjukkan potensi sifat pelarian imun,” kata buletin itu.

Terdapat kebimbangan meluas mengenai kemunculan mutasi virus baharu ketika kadar jangkitan masih meningkat di seluruh dunia dengan varian Delta yang mudah tersebar dalam kalangan individu tidak divaksinasi dan kawasan yang mana langkah-langkah pencegahan virus telah dilonggarkan.

Semua virus, termasuk SARS-CoV-2 yang menyebabkan Covid-19, bermutasi dari masa ke semasa dan kebanyakan mutasi mempunyai sedikit atau tiada kesan terhadap sifat virus.

Namun, mutasi tertentu dapat mempengaruhi sifat virus dan mempengaruhi bagaimana mudah ia tersebar, kemudaratan penyakit yang ditimbulkannya, dan ketahanannya terhadap vaksin, ubat-ubatan dan langkah pencegahan lain.

WHO ketika ini mengenal pasti empat varian Covid-19 yang menjadi perhatian, termasuk Alpha, yang terdapat di 193 negara, dan Delta, yang terdapat di 170 negara.

Lima lagi varian termasuk Mu, sedang dipantau.

Selepas dikesan di Colombia, Mu sejak itu dilaporkan di negara Amerika Selatan dan Eropah yang lain.

WHO berkata, kelaziman globalnya telah menurun hingga di bawah 0.1 peratus dalam kalangan kes yang diuruskan.

Bagaimanapun, di Colombia, virus itu berada pada tahap 39 peratus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here