UMNO menaruh kepercayaan tinggi bahawa kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersikap terbuka.

Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, pada masa yang sama, parti itu tetap memberi keutamaan terhadap kepentingan rakyat dan negara.

Menurut beliau, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO telah menetapkan panduan untuk kerajaan baharu.

“Kita menaruh kepercayaan tinggi kerajaan baharu di bawah Perdana Menteri baharu bersikap terbuka.

“Insya-Allah UMNO dan Presidennya tetap bersama rakyat demi raja demi negara,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Ahmad Zahid menambah, UMNO akan terus memantau, memberi pandangan dan nasihat, idea, cadangan serta teguran yang sewajarnya.

Beliau memberitahu, tujuannya dengan hasrat membantu kerajaan baharu membendung penularan wabak Covid-19 serta memacu kembali ekonomi negara yang terkesan teruk sejak beberapa tahun lalu.

“Begitu juga tentang kebajikan rakyat yang wajib diberi perhatian serius.

“Lagipun ini selari dengan titah Yang di-Pertuan Agong agar semua pihak bekerjasama memulihkan negara,” jelasnya.

Mesyuarat MKT UMNO kelmarin telah menetapkan beberapa panduan utama iaitu:

i. Menyahut titah saranan Yang di-Pertuan Agong untuk mengadakan kerjasama dan permuafakatan rentas parti bagi bersama-sama menangani kemelut ekonomi, pandemik Covid-19 dan kesejahteraan rakyat.

ii. Kerajaan baharu ini hendaklah segera memfokuskan usaha untuk menangani pandemik Covid-19 dan proses vaksinasi agar mencapai imuniti kelompok yang mampu mengurangkan risiko kematian akibat serangan virus.

iii. Kerajaan mesti menyantuni kehendak dan tuntutan rakyat berkaitan kebajikan dan kesejahteraan mereka termasuklah penambahbaikan pakej-pakej bantuan rakyat (BPN, BPR dan BKC), moratorium tanpa faedah terakru, pengeluaran i-Citra secara one-off dengan jumlah minimum RM10,000 dan bantuan kepada pengusaha kecil dan sederhana yang terjejas teruk akibat pandemik.

iv. Kerajaan terus menggunakan jenama ‘Keluarga Malaysia’ dan Kerajaan Malaysia serta tidak lagi menggunakan penjenamaan kerajaan Perikatan Nasional memandangkan kerajaan ini merupakan kerjasama politik longgar antara parti Barisan Nasional (UMNO, MCA, MIC dan PBRS), Parti Perikatan Nasional (PPBM, PAS dan STAR), GPS dan PBS.

v. Kerajaan hendaklah mempertahankan peranan dan sistem demokrasi berparlimen sebagai wahana semak dan imbang kepada kerajaan.

vi. Penubuhan segera suruhanjaya siasatan diraja (RCI) bagi menyiasat segala pendedahan yang dilakukan oleh bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas mengenai campur tangan politik dalam institusi-institusi Peguam Negara, kehakiman dan keselamatan yang menjadi benteng mempertahankan Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang Negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here