PAKATAN Harapan (PH) gagal menunjukkan mereka adalah alternatif yang lebih baik untuk mentadbir negara.

Pandangan itu disuarakan oleh penganalisis politik, Dr Wong Chin Huat ekoran kegagalan PH kembali berkuasa.

Memetik laporan Free Malaysia Today, beliau berkata, pakatan pembangkang sering terperangkap dengan dakwaan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa mereka ‘mempunyai angka’ walaupun UMNO atau Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak menyokong salah seorang daripada mereka untuk menjadi Perdana Menteri.

Chin Huat memberitahu, ramai penyokong pembangkang cenderung mempercayai ‘cerita dongeng’ yang dinyatakan pemimpin pembangkang kerana mereka takut PH tidak dapat memenangi pilihan raya umum akan datang dan mesti merebut kembali kerajaan bagi menikmati kelebihan sebagai penyandang jawatan dan meningkatkan peluang mereka.

“Adalah tragis apabila ramai pemimpin pembangkang masih ‘berusaha’ untuk mengembalikan mandat yang mereka terima pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) ketika kita sudah hampir dengan PRU-15,” katanya.

Menurut beliau, PH telah membazirkan 17 bulan ketika pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin setelah gagal menonjolkan diri sebagai kerajaan menanti walaupun memiliki ramai Ahli Parlimen yang berfikir sebagai pembuat dasar, termasuk bekas menteri dan timbalan menteri.

Chin Huat menambah, negeri yang dikuasai PH dapat menunjukkan bagaimana mereka menangani wabak dengan lebih baik, terutama di Selangor yang memiliki sumber untuk melakukannya walaupun terdapat kekangan struktur daripada peringkat Pusat.

“Ketika pesakit Covid-19 dibiarkan tidur di kerusi atau lantai di hospital kerajaan di Selangor, itu bukan hanya kegagalan kerajaan Pusat, tetapi juga kurangnya imaginasi dan usaha kerajaan negeri untuk menonjolkan diri sebagai satu alternatif.

“Adakah Selangor tidak mempunyai wang untuk membangunkan beberapa hospital modular dan melantik doktor dan jururawat tambahan untuk menangani isu pesakit yang ramai?” katanya.

Beliau berkata, tuntutan masyarakat dan kritikan terhadap PH supaya mereka mewujudkan barisan Jemaah Menteri bayangan diketepikan dengan pelbagai alasan.

Chin Huat berkata, pimpinan pakatan pembangkang sepatutnya tidak dilihat sebagai ‘hak eksklusif’ Anwar atau Mohd Shafie.

Namun buat masa ini, menurut beliau, cabaran kepimpinan dapat diselesaikan dengan baik oleh Anwar dan Mohd Shafie yang berusaha mengatur barisan Jemaah Menteri bayangan masing-masing, dan meminta semua Ahli Parlimen memilih pasukan terbaik.

“Oleh kerana kedua-dua barisan itu mungkin melibatkan ramai Ahli Parlimen kanan daripada semua parti, kewujudan pertindihan akan membuatkan kem pembangkang boleh bersama selepas undian dilakukan,” jelasnya.

Sementara itu, Felo Majlis Profesor Negara, Dr Jeniri Amir berkata, PH akan bergelut mendapatkan sokongan orang Melayu-bumiputera selagi DAP berada dalam pakatan pembangkang kerana parti itu dilihat lebih dominan.

“Saya tidak fikir PH dapat melakukan perubahan kepimpinan sekarang dengan PRU-15 yang tidak lama lagi akan diadakan. Mengemukakan muka baharu semestinya membantu pakatan pembangkang.

“Tetapi saya rasa apa yang penting bagi DAP mempunyai kepelbagaian dalam tampuk pimpinan, sebaliknya ia akan menjadi sukar kepada PH untuk memenangi undi daripada orang Melayu dan bumiputera,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here