Oleh Rizqi Zabidi

MAYAT keempat fenomena kepala air di Kuala Muda dan Yan ditemukan di kawasan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) Sungai Udang hari ini.

Penemuan mayat Mohamad Faizal Zohir, 28, pada jam 3.10 petang itu selepas pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menggunakan khidmat unit anjing pengesan (K9).

Menurut Timbalan Ketua Pengarah Operasi JBPM, Datuk Abdul Wahab Mat Yasin, usaha mengesan dua lagi mangsa sedang dilakukan.

“Dua lagi mayat mangsa yang dilaporkan hilang ialah Ridwan Poniman dan Ku Shuib Ku Abdullah,” katanya dalam sidang akhbar selepas melawat Kawasan Peranginan Titi Hayun, Jerai hari ini.

Mayat pertama mangsa fenomena tersebut, Ahmad Din, 64, ditemukan tersangkut di pokok pisang di Kampung Setoi, malam tadi.

Sementara mayat kedua adalah pekerja Jerai Hill Resort ditemukan di sebalik timbunan ranting kayu, daun dan lumpur kira-kira 200 meter dari pusat peranginan tersebut pukul 10.35 malam tadi.

Mayat ketiga pula, Zahinor Murad, 65, ditemukan maut pukul 12.10 pagi tadi di lokasi berhampiran.

Abdul Wahab berkata, selain menggunakan kepakaran unit K9, pihaknya menggunakan dron untuk mengesan mangsa.

Jelasnya, 70 pegawai dan anggota bomba terdiri daripada pelbagai kepakaran, bergandingan bersama-sama polis, Angkatan Pertahanan Awam (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) serta malim gunung bagi mencari mangsa.

Pencarian dipecahkan kepada dua sektor merangkumi jarak sejauh antara enam hingga tujuh kilometer,” katanya.

“Bagaimanapun kita berdepan beberapa cabaran antaranya sisa kau dan batu besar yang dihanyutkan arus.

“Malah kita tidak menolak kemungkinan mangsa tertindih atau tertimbus yang memerlukan misi menyelamat dilakukan dengan amat teliti,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here