PENGERUSI Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad seolah-olah mengungkit jasanya terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila menyatakan bahawa Presiden PKR itu terhutang budi kepadanya kerana naik dalam politik.

Pada masa yang sama, bekas Perdana Menteri keempat dan ketujuh itu menafikan beliau menjadi halangan kepada usaha Pakatan Harapan (PH) untuk kembali berkuasa.

Sebaliknya, Dr Mahathir mendakwa, Anwar yang enggan menerimanya selepas rejim PH tumbang awal tahun lalu.

“Saya tak tolak dia. Sebenarnya, Anwar jadi Anwar kerana saya. Kalau tak ada saya, Anwar bukan siapa pun.

“Saya yang bawa naik dia sampai jadi Timbalan Perdana Menteri,” katanya dalam wawancara bersama Bernama malam tadi.

Ahli Parlimen Langkawi itu merujuk kepada perkembangan politik sekitar era 1990-an ketika beliau masih menjadi Presiden UMNO manakala Anwar bergelar timbalannya.

Beliau turut menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan Anwar namun Ahli Parlimen Port Dickson itu masih menyalahkannya sebagai punca perpecahan dalam PH.

Dr Mahathir turut mengakui usaha PH untuk berkuasa semula gagal walaupun kerajaan PN sebelum ini tidak kuat sebab tidak mempunyai majoriti yang selesa.

Beliau mendakwa, salah satu punca pakatan pembangkang itu gagal bekerjasama adalah keengganan Anwar untuk memberikan sebarang peranan kepadanya.

“Syarat yang dikenakan kepada saya ialah saya tidak boleh pegang apa-apa jawatan pun dalam PH, jauh sekali menjadi Perdana Menteri.

“Dia nak jadi Perdana Menteri. Saya kata pada dia, ‘Saya jadi Perdana Menteri untuk enam bulan, lepas tu you take over la’.

“Lepas tu apa peranan saya? Tak nak saya jadi perdana menteri, tak nak saya ada dalam parti. Dia yang menolak saya. Tapi dengan bijaknya, dia beritahu kepada orang yang saya tolak dia,” jelasnya.

Rejim PH tumbang sendiri setelah 22 bulan berkuasa apabila Dr Mahathir mengambil tindakan mengejut dengan meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

Keputusan luar jangka Dr Mahathir itu dipercayai ada kaitan dengan desakan yang sangat hebat daripada kem Anwar dalam PH meminta beliau menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Presiden PKR itu secepat mungkin.

Namun, ketika itu, Dr Mahathir meminta supaya diberi tempoh sehingga hujung 2020, selepas persidangan APEC yang dipengerusikan Malaysia selesai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here