Oleh MOHD LAZIM ENDUT

KRISIS gangguan bekalan air yang dihadapi seramai 23,100 akaun pengguna di daerah Kuala Terengganu dan Kuala Nerus dijangka berakhir 8 Ogos ini.

Sehingga ini Syarikat Air Terengganu (SATU) sudah mengenal pasti punca gangguan tersebut di mana kerja-kerja membaik pulih sedang dilakukan termasuk menggunakan khidmat empat orang penyelam.

Pengerusi Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau Terengganu, Dr Mamad Puteh memberitahu, masalah gangguan bekalan air yang berlaku sejak semalam adalah berpunca daripada paip pam bersaiz 1,200 milimeter di dasar sungai Terengganu telah pecah.

Ekoran itu katanya, SATU dengan kerjasama Sumai Engineering Sdn. Bhd. kini sedang berusaha membaiki kerosakan tersebut dengan menggunakan khidmat orang penyelam.

“Kerosakan paip kali kali agak serius dan tidak pernah berlaku sejak 30 tahun lalu di mana ia dipasang di dasar sungai antara sungai Losong Feri hingga ke Bukit Datu,” katanya.

Menurut Dr Mamad,
sebagai alternatif untuk menyelesaikan masalah air di kawasan terbabit, SATU mula menghantar lori tangki mulai pukul 10 malam tadi.

Beliau berkata, antaranya di Kampung Kubang Jela Manir,  Perumahan Gong Badak, Perumahan Alor Jambu, Lingai, Tepoh,  Banggol Binjai, Tualang Manir, Banggol,  Taman Desa Tanjung Damai Gong Badak, Kampung Jati Gong Badak, Taman Desa Jaya dan Taman Kalungan Ilmu.

Sementara itu, SATU dalam satu kenyataannya hari ini memberitahu, gangguan bekalan air di daerah Kuala Nerus dan Kuala Terengganu sejak Isnin akibat paip di dasar Sungai Terengganu pecah dijangka pulih pada 7 atau 8 Ogos nanti.

Menurut kenyataan itu, kerja-kerja membaiki paip dijangka mengambil masa antara empat hingga lima hari bergantung kepada tahap kerosakan dan keadaan sungai.

“Penambahan masa untuk pembaikan adalah disebabkan masalah yang berlaku agak rumit dan memerlukan kontraktor berpengalaman serta pakar.

Sekiranya ada lanjutan masa bagi tempoh pembaikan, makluman akan dibuat lebih awal.

“Kedudukan dan laluan paip 1,200 milimeter pada dasar sungai telah dikenal pasti melalui aktiviti selaman. Lokasi sebenar paip pecah juga telah diketahui dan proses pembaikan telah dimulakan,” katanya dalam satu kenyataan.

Bagi memastikan penduduk terjejas mendapat bekalan air, SATU telah menggerakkan lapan buah lori tangki untuk diagihkan kepada kawasan terlibat dengan bantuan pasukan Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu dan Syarikat Pengurusan Air Pahang (Paip).

Menurut kenyataan itu, SATU juga sedang berusaha menambah 10 buah lori tangki air lagi dengan memohon bantuan daripada operator negeri lain melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi melancarkan lagi proses agihan air.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here