INSIDEN serangan yang berlaku berhampiran Pos Tak Bai, Narathiwat, Thailand turut didengar oleh penduduk yang tinggal di Kampung Kubang Pak Itam, Pasir Mas, Kelantan.

Malah,rata-rata penduduk yang tinggal di kawasan sempadan Sungai Golok tersebut mendakwa ada terdengar letupan dan dentuman tembakan yang sangat jelas, lapor Harian Metro.

Seorang penduduk dikenali Omar, 42, mendakwa, letupan yang berlaku turut menggegarkan kediamannya yang terletakhanya
beberapa meter dari Sungai Golok, sempadan Malaysia-Thailand.

“Ketika itu saya sedang tidur, tiba-tiba terjaga kerana terkejut terdengar bunyi letupan kuat. Di sebelah Thailand memang biasa berlaku, tetapi dalam masa sama, saya khuatir kerana dapat merasakan kejadian terlalu dekat dengan rumah.

“Sekitar pukul 4 pagi, kami dikejutkan lagi dengan bunyi helikopter yang menyuluh lampu di sepanjang sungai. Ia meresahkan kami sekeluarga yang tidak tahu punca sebenar apa yang berlaku.

“Tambahan pula, sejak kebelakangan ini ada sahaja individu tidak dikenali berkeliaran di sekitar rumah, tidak pasti siapa mereka,” katanya ketika ditemui.

Sebelum ini media melaporkan, anggota renjer maut dan empat lagi parah dalam satu serangan hendap oleh sekumpulan lelaki bersenjata di sebuah pos kawalan di Tak Bai, Narathiwat pada 2.20 pagi (waktu tempatan).

Komander Tentera Bahagian Ke-4 Leftenan Jeneral Kriangkrai Srirak dilapor berkata, sekumpulan lelaki bersenjata melontar sekurang-kurangnya 10 butir bom paip, dan melepaskan tembakan bertubi-tubi ke arah pos kawalan yang menempatkan lapan anggota renjer bertugas.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Mohd Jani Azmi, 41, yang tinggal di Kampung Jeram Perdah mengaku turut mendengar bunyi dentuman kuat pada awal pagi.

“Apabila saya terbaca di media sosial, ada viral mengatakan berlaku letupan bom di kawasan sempadan yang jaraknya agak jauh juga dari kawasan saya.

“Benar juga ada (bunyi dentuman) didengar pagi tadi. Maksudnya ia letupan sangat kuat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here