Seorang pegawai kanan polis berpangkat Asisten Superintendan (ASP) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah pada 2018.

Tertuduh, Ameyrudin Ahmad Zuki, 40, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Ahmad Azhari Abd. Hamid.

Mengikut pertuduhan pertama, dia sebagai seorang ejen kerajaan iaitu Penolong Penguasa Polis didakwa secara rasuah menyetujui untuk menerima suapan RM20,000 daripada Muhamad Hisham Aziz.

Perbuatan itu sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan undang-undang di bawah Seksyen 12 Akta Antipemerdaganan Orang dan Penyeludupan Migran 2007 terhadap Muhamad Hisham.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di dalam biliknya di Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah kira-kira pukul 12 tengah hari pada 5 Ogos 2018.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Sementara itu, bagi pertuduhan kedua pula, Ameyrudin didakwa secara rasuah menerima suapan RM15,000 daripada individu sama sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan undang-undang tersebut.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di dalam kereta jenis Perodua Axia di hadapan premis Hometown The Houseware Outlet di daerah Seberang Perai Tengah di sini kira-kira pukul 4.30 petang pada 7 Ogos 2018.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tidak melebihi 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mana-mana lebih tinggi bagi kedua-dua kesalahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd. Azlan Basri, manakala tertuduh diwakili peguam Shahrullah Khan.

Mahkamah turut membenarkan diikat jamin sebanyak RM7,000 dengan seorang penjamin manakala 14 September ini ditetapkan sebagai tarikh sebutan semula.

Sementara itu, kira-kira 15 individu yang mengenakan pakaian hampir sama dengan Ameyrudin iaitu berbaju hitam yang mengenakan topi turut hadir ke mahkamah bagi mengiringi tertuduh.

Mereka tiba dengan menaiki beberapa kenderaan termasuk dua buah kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Alphard.

Usaha jurugambar merakam foto tertuduh juga tidak berjaya apabila beberapa individu itu dipercayai berpura-pura mengiringi tertuduh sambil menutup kepala dengan sehelai jaket.

Dalam masa sama,  Ameyrudin dipercayai keluar melalui pintu belakang sejurus membayar jaminan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here