Oleh Abu Ubaidillah Rahman

NAIB Presiden Pas, Senator Ustaz Idris Ahmad mempertikaikan tindakan ahli-ahli Parlimen pembangkang yang terlibat dalam perarakan dan cuba memasuki bangunan Parlimen di Kuala Lumpur pada pagi ini.

Beliau berkata, sepatutnya ahli Parlimen berkenaan menjadi contoh kepada 32 juta rakyat supaya mematuhi undang-undang dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

Mereka katanya, merupakan penggubal undang-undang sepatutnya menghormati undang-undang namun sebaliknya berlaku apabila ahli-ahli Parlimen itu meneruskan perhimpunan semasa kes Covid-19 masih membimbangkan.

“Pertamanya, rakyat di Malaysia ini cukup patuh. Apabila arahan mengatakan tidak boleh pergi solat berjemaah di masjid dan surau, mereka patuh.

“Apabila pergi ke surau masjid, mereka buat penjarakan sosial, mereka patuh. Apabila pasar malam tidak boleh meniaga, mereka patuh.

“Anak-anak tidak boleh belajar di sekolah, terpaksa belajar dari rumah, anak-anak patuh. Pekerja-pekerja yang bukan bersifat essential keperluan, tidak dibenarkan untuk dibuka, mereka patuh.

“Semua perkara-perkara yang diarah oleh MKN (Majlis Keselamatan Negara), melalui nasihat daripada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), mereka patuh. Jadi amat tidak eloklah apabila kita sebagai law maker tiba-tiba bertindak sedemikian rupa,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, beliau bukan mahu bermusuh dengan mana-mana pihak tetapi perhimpunan itu amat tidak wajar dalam suasana pandemik ketika ini.

“Maka sebab itu, apa yang berlaku semalam, kita tengok geng baju hitam, hari ini geng daripada kod (suite) hitam.

“Jadi kita amat kesallah apabila berlaku benda begitu kerana orang lain boleh ikut, tidak boleh pergi ziarah kubur, orang ikut.

“Tak boleh buat kenduri, orang ikut. Tiba-tiba pula kita tidak ikut, macam mana,” soalnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here