KALAU dilihat kepada keputusan PRN di enam negeri semalam, mungkin ada beranggapan tiada apa yang menarik memandangkan ia mengekalkan status quo.

PH-BN atau lebih tepat lagi PH mempertahankan negeri dimenangi pada 2018 iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan manakala PN kekal di Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Namun jika dianalisis secara mendalam terdapat beberapa pengajaran kepada parti-parti yang bertanding iaitu:

*BISANYA SANUSI MODH.NOR

Walaupun PRN berlangsung di enam negeri, ia seolah-olah hanya berlaku di sebuah negeri sahaja iaitu Kedah Darul Aman. Ia berikutan serangan bertali arus ke atas Menteri Besar, Datuk Seri Sanusi Mohd.Nor.

Isu nadir bumi (REE) dijadikan ‘peluru’ untuk PH-BN ‘ditaburkan’ ke tubuh Sanuri. Dan sudah tentulah individu paling ghairah menyerang ialah Datuk Seri Saifuddin Nasution.

Saifuddin yang kalah dalam PRU-15 di Parlimen Kulim Bandar Bahru dan dilantik menjadi Menteri Dalam Negeri ‘atas tiket’ Senator, melemparkan pelbagai dakwaan kepada Sanusi berkaitan REE. Tetapi semuanya dijawab dengan berfakta oleh Sanusi.

Ramai tertanya-tanya kenapa Saifuddin begitu beria-ia ‘menyerang’ Sanusi dalam isu REE malah dalaman kalangan pemimpin UMNO mereka tidak selesai dengan keadaan tersebut. Akhirnya ‘serangan’ bertali arus yang bertujuan menjejaskan kredibiliti Sanusi menjadi sebaliknya apabila tercetus fenomena Sanusi. 

Pendakwaan ke atas beliau di bawah Akta Hasutan ‘gelombang tangan Sanusi’ -kata beliau,’’Saya angkat tangan ini lawan Anwar Ibrahim’’.

Kesudahannya apabila keputusan PRN diumumkan, pemimpin-pemimpin PHBN ‘terduduk’ apabila Sanusi bukan sahaja berjaya mempertahankan DUN Jeneri dengan majoriti besar iaitu 16,050 undi tetapi juga mengepalai PN Kedah menang 33 daripada 36 kerusi di Kedah.

*Kerjasama PH-BN bawa ‘petaka’ untuk UMNO

Tindakan UMNO ‘melanggar sumpah’ ‘No Anwar No DAP’ ternyata membawa ‘petaka’ kepada parti itu dalam PRN apabila mencatat keputusan tercorot iaitu menang hanya 19 daripada 108 kerusi ditandingi.

Keputusan itu jelas menunjukkan UMNO ditolak secara total di negeri-negeri Melayu iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu dan di kawasan majoriti Melayu di Pulau Pinang.

Sumber memberitahu penulis, jika dilihat protes senyap dalam kalangan ahli UMNO terhadap kerjasama itu sudah diterjemahkan berdasarkan keputusan buruk yang dicapai oleh UMNO.

Bagaimanapun pemimpin UMNO belum menampakkan keinsafan, mereka menganggap keputusan parti itu lebih baik daripada Amanah. Malang sekali sebuah parti yang begitu gah dengan lebih 3 juta ahli hanya diletakkan setaraf dengan sebuah parti serpihan yang jumlah ahli tidak sampai pun 500,000 orang.

*Rakyat tolak ‘politik gertak’

Sepanjang kempen, rakyat di Kedah, Kelantan dan Terengganu dapat menyaksikan bagaimana hebatnya pemimpin pusat cuba ‘menggula-gulakan’ rakyat negeri itu supaya bersama kerajaan pusat.

Hujah paling popular ialah pentadbiran kerajaan negeri mesti sama dengan kerajaan pusat supaya senang peruntukan disalurkan dan pembangunan dilaksanakan.

Mungkin bagi pemimpin Pusat itu strategi bijak untuk pengaruhi rakyat tetapi bagi rakyat pula mereka berpendapat, apakah kerana berbeza parti antara pusat dengan negeri, maka negeri itu akan ‘dianaktirikan’?

Berikutan itulah rakyat di tiga negeri itu menunjukkan solidariti kepada pentadbiran kerajaan negeri dengan memastikan kemenangan besar kepada PN.

*UMNO bukan lagi parti pilihan utama orang Melayu

Keputusan PRN juga menunjukkan UMNO sebagai parti pilihan utama orang Melayu sudah berakhir. Sebelum  PRN Ahmad Maslan’ mendabik dada’ PHBN akan menang keenam-enam negeri PRN.

Tetapi keputusan sebaliknya dan lebih memalukan UMNO hanya menang 19 sahaja kerusi walaupun bertanding 108 kerusi. Ia pencapaian kedua terburuk selepas PRU-15. Malah apa yang berlaku juga membuktikan UMNO sudah dilihat tidak lagi relevan untuk mengatakan mereka pilihan terbaik orang Melayu sebaliknya orang Melayu sudah ada alternatif iaitu Perikatan Nasional yang dianggotai oleh Bersatu dan Pas.

Kesimpulannya, PRN menunjukkan rakyat atau lebih tepat lagi pengundi sudah bijak menilai sebelum membuat keputusan dalam pilihan raya. Mereka tidak akan membuta tuli menerima apa yang ahli politik kata ketika kempen dan mereka juga tidak hairan jika parti kerajaan mahu ‘mengertak’. Sebabnya rakyat tahu ketika pilihan raya kuasa di tangan mereka bukannya di tangan ahli politik yang sering merasakan ‘rakyat boleh diperbodohkan’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here