guane

BERCAKAP mengenai haiwan peliharaan dan ternakan berkeliaran, isu ini sentiasa hangat diperkatakan oleh pelbagai pihak sama ada orang ramai mahupun Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Pelbagai cara dan kaedah termasuk kompaun dikenakan ke atas penternak terbabit, namun ia seolah-olah tidak memberi sebarang kesan.

Sejak dahulu hingga sekarang, masih terdapat para penternak yang bersikap ‘lepas tangan’ bukan setakat membiarkan haiwan ternakan mereka seperti lembu, kerbau dan kambing berkeliaran ke halaman jiran dan tidak menyediakan kandang.

Sebaliknya ada yang sanggup memarahi jiran tetangga apabila diadukan mengenai haiwan mereka yang menceroboh halaman atau memakan tanaman di kebun.

“Kalau tinggal di kawasan kampung tidak pelihara lembu, bodoh lah namanya…” Lembu-lembu ni mana ada akal, kalau tidak mahu haiwan ni masuk makan tanaman, buatlah pagar kukuh sikit”.

Inilah antara dua dialog yang pernah masyarakat kampung ceritakan kepada penulis mengenai gelagat penternak haiwan apabila dimaklumkan lembu mereka memakan tanaman serta membuang najis di halaman jiran.

“Sudahlah lembu peliharaanya ceroboh dalam pagar kita, tetapi kita pulak yang kena marah”, cerita Pak Su Mail seorang penduduk yang tinggal di Kampung Pulau Kerengga, Marang.

Apa yang membimbangkan, akibat sikap tidak bertanggungjawab penternak haiwan peliharaan ini, kes-kes kemalangan jalan raya juga dilaporkan semakin meningkat. Ada di antara kemalangan yang dilaporkan itu turut meragut nyawa sehingga memaksa kerajaan negeri dan PBT melakukan penguatkuasaan secara berkala. Namun, ia tetap seperti tidak diendahkan oleh para penternak terbabit.

Apa menarik perhatian penulis, pada minggu lalu Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) turut memberikan peringatan ini menerusi khutbah Jumaat bertajuk ‘Hak dan Tanggungjawab Penjagaan Haiwan”.

Menerusi khutbah tersebut khatib antaranya menyatakan melihat peranan haiwan yang hebat kepada manusia, maka aspek hak dan kebajikan haiwan harus dilihat dan diberikan perhatian.

Antara hak dan tanggungjawab dalam menjaga kebajikan haiwan ialah tidak membiarkannya berkeliaran, buang najis merata-rata, merosakkan tanaman dan harta benda orang lain, terutama jiran tetangga.

Ini kerana, ia boleh membawa kepada salah faham, pertikaian dan tidak harmoni dalam kalangan masyarakat.Oleh itu manusia diseru agar sentiasa menginsafi bahawa Allah SWT menciptakan manusia sebagai khalifah adalah untuk mengurus alam ini termasuk menjaga hak haiwan dengan penuh ihsan, rahmah dan amanah.

Penganiayaan dan pengabaian haiwan adalah menjadi kesalahan disisi undang-undang. Kita juga perlu menjaga kebajikan haiwan peliharaan dan ternakan dengan sebaiknya.

Jangan membiarkan haiwan peliharaan menjadi punca kesusahan dan kemudaratan kepada pihak lain. Apa yang dikesalkan peringatan melalui khutbah Jumaat juga seakan tidak diendahkan oleh penternak kerana mereka masih membiarkan ternakan berkeliaran di merata tempat bukan sahaja menceroboh ke halamam rumah jiran tetapi juga tidur ditepi jalan-jalan raya.

Di Tembila Besut, enam orang yang menaiki sebuah kenderan dilaporkan hampir kehilangan nyawa apabila kereta Exora dinaiki terbabas ke dalam paya sewaktu mengelak seekor lembu melintas jalan pada pagi semalam (Sabtu).

Ekoran kejadian berkenaan, ada netizen secara berseloroh menularkan kempen berbunyi “Kempen Selamatkan Pengguna Jalan Raya: Lembu di jalanan hak awam, sila ambil jika terjumpa”.

Persoalannya, sampai bilakah masalah haiwan berkeliaran ini akan dapat diselesaikan? Selagi para penternak terbabit tidak insaf, maka nyawa manusia juga terus terancam.

Justeru, sudah sampai masanya kerajaan khususnya PBT perlu bertindak tegas termasuk mengenakan hukuman lebih berat ke atas para penternak yang ingkar dan tidak bertanggungjawab ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here