MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan seramai 32 orang penggiat seni untuk memfailkan saman ke atas Performers Rights and Interest Society of Malaysia (PRISM) Berhad bagi menuntut pembayaran royalti.

Keputusan itu dibuat oleh hakim Ahmad Murad Abdul Aziz mengikut mengikut Seksyen 471 Akta Syarikat 2016.

Antara penggiat seni selaku pemohon bagi kes itu adalah Datuk DJ Dave, Datuk Jamal Abdillah, Datuk J Sham, S Atan, Aris Ariwatan, Ibnor Riza, Azharina Azhar, Ezlynn dan Julian Blues Gang.

Ketika ditemui pemberita selepas prosiding itu selesai, peguam yang mewakili kesemua pemohon Datuk Kamaruzaman Arif keputusan itu merupakan perkembangan positif bukan sahaja buat ahli PRISM, malah kepada penggiat seni yang lain.

“Hari ini adalah keputusan yang sangat positif oleh Mahkamah Tinggi, bukan sahaja kepada ahli PRISM Berhad tetapi juga membuka lembaran baharu kepada dunia pelaku dibawah Akta Hak Cipta 1987 yang juga akan mendapat manfaat secara tidak langsung,” kata peguam itu.

Katanya lagi, pihaknya bakal memfailkan tindakan undang-undang secepat yang mungkin ke atas PRISM Berhad bagi mengenal pasti bagaimana pengiraan pembayaran royalti itu dibuat sekiranya ada.

“Kita mahu persoalkan dan mendapatkan ketelusan maklumat. Jadi, penjelasan akan diberikan pastinya di mahkamah berkenaan berapa jumlah wang yang telah dikutip, bagaimana kira-kira dibuat dan kenapa artis tidak mendapat bayaran?

“Kita tahu bahawa wang itu telah dikutip pada tahun 2017 dan 2018 namun pada tahun seterusnya, kita tidak tahu samada wang royalti itu dikutip ataupun tidak,” jelasnya lagi lapo UtusanTV

Sebelum ini pada 13 September tahun lalu, UtusanTV melaporkan 32 orang penggiat seni itu telah memfaikan satu notis usul berserta afidavit bagi mendapatkan kebenaran Mahamah Tinggi Kuala Lumpur bagi memfailkan saman bagi menuntut pembayaran royalti daripada Prism Berhad. 

Notis usul dan affidavit yang difailkan pada 9 September 2022 itu merupakan tindakan mahkamah yang julung-julung kali dibuat penggiat seni tanah air. 

Kamaruzaman ketika itu berkata, menurut perlembagaan PRISM Berhad, bayaran royalti pelaku hendaklah diagihkan sekali dalam setahun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here