MAHKAMAH Sesyen Seremban hari ini menjatuhkan hukuman penjara selama 26 hari terhadap tiga lelaki atas pertuduhan menyimbah cat berwarna merah dan memberi notis berunsur ugutan di rumah dua wanita bulan lalu.

Hukuman tersebut dijatuhkan selepas semua mereka mengaku bersalah selepas kertas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Norshila Kamaruddin.

Beliau turut berpesan kepada kesemua tertuduh, Ameerul Ridhuan Shamsudin, 29, yang bekerja sendiri, Mohd. Lutfi Laily, 31, bekerja sebagai penghantar makanan dan Mohd Rusdy Safuan Laily, 29, tidak bekerja supaya tidak lagi melakukan kesalahan itu.

“Jangan nak ugut-ugut lagi. Dah insaf ke belum,” soalnya, lapor Sinar Harian.

Mengikut pertuduhan, kesemua tertuduh sebagai wakil pemberi pinjaman tanpa lesen didapati telah mengganggu peminjam wang iaitu seorang wanita berusia 41 tahun dengan menyimbah cat berwarna merah di pekarangan rumah dan pagar rumah mangsa serta memberikan notis berunsur ugutan ‘ini peringatan pertama hutang wang, bayar wang. Jika awak orang masih tak nak selesaikan hutang, new year saya buat teruk’.

Kesalahan itu dilakukan pada 22 April 2023, pukul 5.42 pagi di sebuah rumah di Taman Pinggiran Golf di Seremban.

Berikutan itu tertuduh telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 29B(1) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan hukuman Seksyen 29B(1) Akta Pemberi Pinjam Wang.

Sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang RM50,000 dan tidak melebihi RM250,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Sekiranya ia kesalahan kedua atau berturutan, akan dikenakan sebatan.

Mengikut pertuduhan kedua, mereka turut melakukan kesalahan sama di rumah seorang wanita berusia 52 tahun dengan memberikan notis berunsur ugutan ‘jangan cat kami tukar jadi petrol’.

Kesalahan itu dilakukan pada 22 April 2023 pukul 5.30 pagi di Taman Paroi Jaya di Seremban.

Kesemua tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu diberi hukuman ringan kerana masing-masing perlu menjaga ibu yang sedang sakit selain mengaku sudah insaf.

Timbalan Pendakwa Raya, M. Kalaivaanan mohon hukuman berat terhadap kesemua tertuduh yang dapat memberi pengajaran dengan mengambil kira kepentingan awam lebih daripada kepentingan peribadi.

Katanya, ia juga sebagai mesej jelas kepada orang lain agar tidak melakukan kesalahan sama.

Mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman 12 hari penjara bagi pertuduhan pertama dan 14 hari penjara bagi pertuduhan kedua serta tertuduh diminta tidak berhubung lagi dengan pengadu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here