BERUCAP di Himpunan Madani di Alor Setar, semalam, Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi beri jaminan BN akan mengekalkan sokongan kepada Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Kata Zahid, sebagai Pengerusi BN dan Presiden UMNO beliau akan pertahankan semua ahli-ahli Parlimen BN dan akan terus beri sokongan kepada Anwar.

Penulis terfikir kenapa perlu Zahid memberi jaminan berkenaan jika beliau yakin kesemua 30 ahli Parlimen BN akan terus bersama Kerajaan Perpaduan. Tak kanlah hanya kerana ada desas-desus bahawa 15 ahli Parlimen BN akan letak jawatan, Zahid dan Anwar sudah gelisah.

Sepatutnya Zahid tidak perlu risau kedudukan Anwar mahupun kerajaan perpaduan, ia memandangkan bukankah Anwar ada sokongan majoriti dua pertiga di Parlimen? Adakah wujud perasaan was-was di hati Zahid bahawa tidak kesemua ahli Parlimen BN menyokong Anwar?

Kalau wujud perasaan itupun tidak salah kerana ketika undi percaya di Dewan Rakyat terhadap Anwar tidak lama dulu, jumlah sokongan hanya ditentukan melalui undi suara. Sebab itulah ada yang kata, kalau undi sulit dijalankan belum tentu Anwar menang…waallahualam tetapi apa yang pasti Zahid tak perlulah risau sangat pasal ‘’cikgunya’.

Apa yang penting, Zahid berilah tumpuan bagaimana mahu memperkukuhkan UMNO dan BN sebagai sebuah parti yang cukup dan digeruni satu ketika dulu. Ketika ini rakyat khususnya orang Melayu melihat UMNO dan BN sudah tidak ada apa-apa kekuatan lagi, sekadar ‘menumpang kuasa’ dalan kerajaan. Kalaupun 30 ahli Parlimen BN keluar daripada Kerajaan Perpaduan, Anwar tetap Perdana Menteri dan PH tetap memerintah.

Membina semula kekuatan UMNO dan meraih kembali kepercayaan orang Melayu kepada parti jauh lebih penting daripada Zahid risaukan kedudukan Anwar dan Kerajaan Perpaduan. PRN di enam negeri tidak lama lagi akan jadi penentu sama ada tindakan Zahid membawa UMNO bekerjasama dengan PH, DAP diterima rakyat khususnya orang Melayu atau tidak.

Dalam UMNO, tidak ada masalah sebab maklumlah Zahid sudah mencanangkan bahawa kerjasama dengan PH,DAP adalah atas sokongan akar umbi. Tetapi soalnya bagaimana dengan pengundi lain.Walaupun UMNO ada lebih 3 juta ahli tetapi parti itu kalah teruk dalam PRU-15 dan ia membuktikan pengundi di luar UMNO adalah penentu survival politik parti itu.

Sebab itulah, UMNO tidak harus mengabaikan kenyataan bekas Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob berhubung tahap sokongan orang Melayu terhadap UMNO.

Bekas Naib Presiden UMNO itu berkata, PRN akan jadi penentu sama ada manuver politik parti tersebut bekerjasama dengan PH, DAP akan menguntungkan parti itu atau tidak. Jadi inilah yang harus diberi perhatian oleh Zahid bukannya asyik membuat kenyataan mempertahankan Anwar dan Kerajaan Perpaduan sedang UMNO sendiri bagaikan ‘lilin yang semakin cair’.

Beberapa sumber memberitahu penulis, laluan UMNO dalam PRN di 6 negeri amat mencabar sekali. BN tiada harapan untuk memerintah Pulau Pinang, Negeri Sembilan atau Selangor kerana itu negeri di bawah penguasaan DAP dan PKR. Manakala di Kedah,Kelantan dan Terengganu, UMNO sekadar boleh bermimpi untuk menawan negeri-negeri itu biarpun mendapat undi daripada penyokog PKR,DAP dan Amanah.

Ada sumber memaklumkan kepada penulis, selain di Kelantan dan Terengganu, UMNO dijangka ‘tetomoih teruk’ di Kedah – bak kata kawan penulis ‘teruih masuk keleboq (lumpur)’ dan di Selangor kerusi DUN yang ada di tanganpun mungkin hanyut.

Kesimpulannya, penulis berpendapat lebih wajar Zahid tumpu bina kekuatan UMNO daripada dok sibuk nak perkukuhkan Anwar dan Kerajaan Perpaduan yang terbukti tanpa BN pun mereka ‘boleh hidup’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here