MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur memulangkan sementara pasport Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bagi membolehkan Ahli Parlimen Muar itu menghadiri dua sidang antarabangsa bulan depan.

Memetik laporan Free Malaysia Today, Hakim Azhar Abdul Hamid mengarahkan pasport itu dikembalikan kepada presiden Muda itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Afif Ali tidak membantah permohonan Syed Saddiq.

Dalam permohonannya, Syed Saddiq berkata, beliau akan menyertai kursus antarabangsa mengenai polisi dadah di Switzerland selama lima hari mulai 1 Mei.

Beliau kemudiannya akan menghadiri dan berucap pada Persidangan Kepimpinan Asia 2023 di Korea Selatan, yang akan diadakan pada 15 hingga 18 Mei.

Azhar memerintahkan bekas menteri belia dan sukan itu mengembalikan pasport ke mahkamah selewat-lewatnya pada 20 Mei.

Pihak pembelaan dalam perbicaraan rasuah Syed Saddiq menutup kesnya pada 14 Mac. Mahkamah masih belum menetapkan tarikh untuk membuat keputusan.

Syed Saddiq, 30, didakwa bersubahat dengan penolong bendahari Pemuda Bersatu, Rafiq Hakim Razali melakukan pecah amanah membabitkan wang RM1 juta di CIMB Bank Berhad, Jalan Stesen Sentral 2 pada 6 Mac 2020.

Dia juga didakwa menyalahgunakan RM120,000 daripada akaun bank milik Armada Bumi Bersatu Enterprise untuk dirinya dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang itu di Malayan Banking Berhad, Taman Pandan Jaya antara 8 dan 21 Apr 2018.

Syed Saddiq berdepan dua lagi tuduhan pengubahan wang membabitkan dua transaksi berjumlah RM50,000 setiap satu, dipercayai hasil aktiviti haram, dengan memindahkannya daripada akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun ASB, di sebuah bank di Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Pada 28 Okt tahun, dia diperintahkan membela diri atas semua tuduhan setelah pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Seramai 30 orang saksi memberikan keterangan untuk pendakwaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here