SEORANG gadis tular dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari ini kerana mencuri kad debit serta mengeluarkan wang tanpa pengetahuan pemiliknya pada Mac lalu.

Memetik laporan UtusanTV, tertuduh, Nur Humaira Shanuk Haziki mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Majistret Nadia Othman, tengah hari tadi.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh yang juga menganggur didakwa dengan niat telah melakukan capaian tanpa kuasa, dan telah melakukan kesalahan mencuri kad debit milik seorang mangsa berusia 26 tahun.

Gadis berusia 21 tahun itu juga didakwa mengeluarkan wang tanpa pengetahuan mangsa sebanyak RM8,200.

Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Jenayah Komputer 1997 dan boleh dihukum di bawah seksyen 4(3) akta sama.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum pemjara selama 10 tahun atau denda tidak melebihi RM150,000 atau kedua-duanya.

Dalam pada itu, mengikut pertuduhan pilihan tertuduh didakwa dengan curangnya menyalahgunakan harta iaitu wang sejumlah RM8,200 yang dikeluarkan daripada akaun bank milik mangsa yang sama tanpa pengetahuannya.

Nur Humaira Shanuk Haziki,21, dituduh atas kesalahan mencuri kad debit serta mengeluarkan wang berjumlah RM8,200 tanpa pengetahuan pemiliknya pada mac lalu ketika dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid
Kedua-dua kesalahan itu didakwa didakwa dilakukan di Regalia Residence di Chow Kit, Kuala Lumpur, pada 23 Mac 2023 sehingga 24 Mac 2023.

Tertuduh didakwa telah melakukan suatu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan.

Tertuduh boleh dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada enam bulan dan tidak lebih daripada lima tahun selain sebatan dan denda jika sabit kesalahan.

Pendakwaan yang dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis, Asisten Superintenden Nom Phot Prakdit tidak menawarkan sebarang jumlah jaminan dan menyerahkan perkara itu kepada budi bicara mahkamah.

Manakala tertuduh dalam rayuannya sekadar memohon mahkamah agar dibenarkan jaminan yang minimum.

Mahkamah kemudian menetapkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dengan dua orang penjamin daripada ahli keluarga.

Majistret Nadia turut mengarahkan tertuduh untuk melaporkan diri di balai polis berdekatan sebulan sekali.

Mahkamah menetapkan 18 Mei ini bagi sebutan semula kes dan mengarahkan tertuduh melantik seorang peguam bagi mewakili dirinya pada tarikh itu.

Sebelum ini pada 14 April lalu, UtusanTV melaporkan seorang gadis ditahan selepas disyaki mencuri duit ahli keluarganya dengan mengeluarkan wang daripada kad debit yang dicuri.

Susulan penahanan itu, polis turut merampas sekeping kad mesin teler automatik (ATM) milik mangsa dan sebuah telefon bimbit jenis iPhone 13 Pro yang dipercayai dibeli dengan menggunakan wang mangsa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here