guane

RAMADAN 1444 Hijrah semakin menghampiri ke penghujungnya.

Ini bermakna hanya beberapa hari sahaja lagi seluruh umat Islam di negara ini akan menyambut hari raya Aidilfitri, iaitu hari yang paling dinantikan oleh kita semua.

Sekarang kita sudah berada pada hari-hari kesepuluh dan esok pula iaitu 17 April merupakan hari ke 26 Ramadan.

Ketika penulis di zaman kanak-kanak dahulu, setiap kali memasuki hari ke 20 Ramadan, masyarakat kampung turut memanggilnya dengan nama malam satu likur dan yang paling kemuncak dan meriah ialah pada malam tujuh likur.

Pada malam tujuh likur, boleh dikatakan setiap kampung dan rumah ketika itu akan bertukar wajah.

Rata-rata rumah penduduk yang sebelum itu kelihatan sunyi dan gelap gulita akan bertukar suasana menjadi riuh rendah serta terang benderang dilimpahi cahaya.

Ini kerana, pada malam tersebut setiap penghuni rumah akan memasang pelita minyak tanah sama ada yang diperbuat daripada tin minuman atau batang buluh, buah kekabu dan juga tempurung kelapa.

Selain itu, kanak-kanak juga akan bermain pelbagai bentuk tanglung yang diperbuat daripada kertas wau (layang-layang).

Bagi masyarakat kampung, malam tujuh likur mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.

Selain malam ganjil yang dikaitkan dengan Lailatul qadar, ia turut dianggap sebagai malam kemuncak menjelang tiga hari sebelum menyambut hari raya Aidilfitri.

Sebab itulah, ketika orang dewasa menumpukan amal ibadat di masjid dan surau-surau, anak-anak pula dengan riangnya melakukan pelbagai aktiviti bersama rakan-rakan termasuk memasang Pelita di halaman dan sekeliling rumah.

Penulis ketika itu baru berusia 7 tahun dan sewaktu menyambut malam tujuh likur penulis akan membawa pelita minyak tanah dan tanglung berjalan kaki ke kawasan kampung berdekatan bersama rakan-rakan sebaya.

Aktiviti ini kadang-kadang berakhir sehingga lewat tengah malam.

Bagaimanapun suasana tersebut semakin dilupakan oleh generasi sekarang dan ia dikatakan seakan ditelan zaman di mana yang tinggal hanyalah nostalgia.

Anak-anak sekarang seakan sudah tidak mengenali kemeriahan malam tujuh likur, suatu malam penuh nostalgia warisan nenek moyang dahulu.

Berdasarkan itulah, bagi mengembalikan nostalgia malam tujuh likur kepada generasi baharu, kerajaan negeri Terengganu telah mengadakan pertandingan Pelita Raya sejak beberapa tahun lalu.

Pertandingan yang diadakan di kampung terpilih (secara bergilir) akhirnya diubah format ketika negara berada dalam perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran Covid-19 melanda negara.

Sebelum PKP, pertandingan Pelita Raya memang menjadi cukup sinonim dengan penduduk di negeri ini setiap kali menjelang malam tujuh likur.

Kali ini, kemeriahan acara tahunan dalam kalendar pelancongan negeri itu diteruskan bermula 10 hingga 18 April ini.

Acara yang menjadi produk pelancongan negeri diadakan bermula pukul 9 malam sehingga 12 tengah malam.

Acara dilangsungkan di Kampung Budaya Kompleks Muzium Negeri dengan melibatkan
penyertaan daripada lapan daerah.

Program kali ini menampilkan kelainan dengan pelbagai variasi pelita raya yang mungkin tidak pernah dilihat oleh generasi sekarang.

Antaranya ialah Pelita Raya yang diperbuat daripada buah kekabu dan juga buah nyur (kelapa).

Turut diadakan ialah gerai moreh, persembahan dan jualan makanan tradisional.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here