NAIB Presiden Pas, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, bekas setiausaha agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa dialu-alukan untuk menyertai parti itu seperti beberapa ahli politik lain yang akan turut berbuat demikian.

Menurut Menteri Besar Terengganu itu, Pas berbesar hati menerima tokoh terkemuka seperti Annuar, yang juga veteran UMNO, bekas menteri dan bekas Ahli Parlimen Ketereh.

“Saya percaya mereka yang berpengalaman seperti Annuar dan lain-lain boleh memainkan peranan untuk mengukuhkan parti,” katanya selepas majlis berbuka puasa di Serdang, Selangor, anjuran kerajaan Terengganu, lapor Free Malaysia Today.

Beliau menambah, pemimpin lain yang kecewa dengan kepimpinan parti mereka akan menyertai Pas tidak lama lagi, namun beliau tidak mengulas lanjut.

Annuar dipecat daripada UMNO Disember lalu dan timbul spekulasi bahawa beliau akan menyertai Pas tidak lama lagi.

Bekas Ahli Parlimen Ketereh itu pada Februari berkata, beliau “serius mempertimbangkan” untuk menyertai parti politik baharu yang padan dengan nilai politiknya, iaitu “melindungi Islam, orang Melayu dan negara”.

Menyentuh perkembangan lain, Ahmad Samsuri berkata, kerajaan negeri telah menerima bayaran pendahuluan “royalti petroleum” tahunan daripada Putrajaya.

“Kami masih berbincang dengan kerajaan persekutuan, tetapi kami telah terima sedikit bayaran pendahuluan peruntukan itu beberapa hari lepas. Belum terima jumlah penuh,” katanya tanpanya menyatakan jumlahnya.

Pada Februari, Samsuri berkata, beliau berharap kerajaan Anwar Ibrahim meneruskan pembayaran geran khas, yang diberikan oleh kerajaan persekutuan sebagai ganti royalti.

Samsuri berkata, kerajaan negeri akan mendapatkan penjelasan Perbendaharaan sama ada pemberian sebelum ini adalah bayaran royalti petroleum.

Bagaimanapun, Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi Azalina Othman Said dan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata, kerajaan negeri hanya berhak mendapat royalti jika minyak ditemui dalam lingkungan tiga batu nautika dari pantai mereka.

Terengganu dan Kelantan tidak layak menerima royalti 5% kerana Petronas mengekstrak minyak mentah melebihi had tiga batu nautika.

Pemberian khas itu juga dipanggil “wang ehsan” pada masa lalu. Tahun lepas, wang ehsan bernilai RM344.60 juta telah dibayar kepada Kelantan manakala Terengganu menerima RM1.69 bilion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here