Oleh BADLISHAH MAT

POLIS menyita 13 buah kereta Proton Wira setelah tindakan sekumpulan lelaki berkumpul di kawasan parkir di Jalan Alamanda, Sik yang mengeluarkan bunyi bising kenderaan masing-masing.

Ketua Polis Daerah Sik, Deputi Superintenden Abdull Razak Osman berkata; operasi disertai Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sik bermula pukul 11 malam hingga 2 pagi.

Selain Proton Wira yang disita dalam Op Bersepadu dan Samseng Jalanan itu, polis turut menyita tiga motosikal kerana melakukan pelbagai kesalahan antaranya tiada cukai jalan, tiada lesen memandu dan nombor pendaftaran.

Tindakan mereka itu juga mengganggu ketenteraman awam ketika bulan Ramadan dan polis bertindak berdasarkan maklumat yang diterima.

“Jumlah saman yang dikeluarkan dalam operasi ini adalah 101, termasuk 13 kenderaan dan tiga motosikal mengikut Seksyen 64(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

“Antara kesalahan yang dilakukan tiada lesen memandu, cukai jalan tamat tempoh, insuran, nombor pendaftaran, aksesori, cermin sisi dan mengubah suai ,” katanya.

Abdull Razak berkata, jumlah individu yang ditahan dalam operasi itu pula seramai tiga orang berusia 19 hingga 27 tahun membabitkan empat kes.

“Antara kesalahan adalah Seksyen 42 (1) APJ 1987 (2 kes), Seksyen 108 (3) (f) 1987 (1 kes) dan Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 (1 kes),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here