PIHAK pendakwaan belum memutuskan sama ada mahu meneruskan rayuan terhadap pembebasan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dalam kes rasuah sistem visa luar negara (VLN).

Susulan itu, Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan, Khairi Haron memberikan pihak pendakwaan lebih masa untuk mempertimbangkan perkara itu, kata seorang peguam Zahid, Hamidi Nor.

“Mahkamah menetapkan satu lagi tarikh pengurusan kes pada 12 Mei untuk Jabatan Peguam Negara mempertimbangkan untuk membuat rayuan,” kata Hamidi memetik laporan FMT, hari ini.

Perkara itu juga disahkan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Malik Ayob.

Malik membuat permohonan kepada Khairi untuk diberi lebih masa ketika pengurusan kes pagi tadi.

Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri, mengemukakan representasi kepada Pejabat Peguam Negara pada Januari lalu supaya pihak pendakwaan tidak meneruskan rayuan.

Representasi dibuat selepas pasukan pembelaan menyemak petisyan rayuan pihak pendakwaan difailkan pada 29 Dec.

Petisyen rayuan itu menyenaraikan 15 alasan untuk membatalkan keputusan hakim perbicaraan yang membebaskan Zahid.

Pada 23 Sept 2022, Hakim Yazid Mustafa membebaskan Zahid selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Zahid, 70, didakwa atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah SGD13.56 juta (RM42 juta) daripada Ultra Kirana Sdn. Bhd. (UKSB) antara 2014 dan 2018, ketika beliau menteri dalam negeri dan Timbalan Perdana Menteri bawah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional.

Beliau turut berdepan tujuh pertuduhan lain untuk mendapatkan bagi dirinya SGD1.15 juta, RM3 juta, 15,000 Swiss Franc dan USD15,000 daripada syarikat sama yang diketahui mempunyai kaitan dengan tugas rasminya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here