Oleh BADLISHAH MAT

MENTERI Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil mendakwa beliau kurang jelas dengan apa yang dimaksudkan oleh Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berhubung dakwaan Menteri Besar Kedah itu dihalang daripada menghadiri program anjuran Kerajaan Persekutuan.

Malah ketika ditanya sama ada terdapat keputusan rasmi untuk menghalang Muhammad Sanusi daripada menghadiri majlis kerajaan, Fahmi enggan mengulas perkara berkenaan.

“Bagi saya tidak ada isu, contohnya saya menjemput semua Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), anggota pentadbiran dalam atur cara saya melibatkan lawatan kerja rasmi Kementerian Komunikasi dan Digital ke negeri Kedah.

“Malah ada wakil daripada pejabat Ahli Parlimen Padang Terap. Ini semangat yang sedikit berbeza untuk kita tampilkan, saya tak pasti apa yang beliau (Muhammad Sanusi) maksudkan namun bagi saya yang penting kerajaan Perpaduan ingin membuktikan bahawa kita sedia bekerjasama demi rakyat.

“Sekarang ini cukup-cukuplah berpolitik dan kita berkhidmat untuk rakyat,” katanya pada sidang akhbar sempena Majlis Perasmian Hab Gentian Optik Point of Presence (PoP) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Terap.

Terdahulu, Muhammad Sanusi mendakwa dihalang daripada menghadiri sebarang program anjuran Kerajaan Persekutuan termasuk Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA ’23) pada Mei tahun ini.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Kedah itu mendakwa perkara tersebut diputuskan Kabinet pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sementara itu, Fahmi tidak lama kemudian melalui laman Facebook rasminya memuat naik status beserta gambar yang sekali lagi mengulas perkara berkenaan.

“Pelancaran PoP Kementerian Komunikasi dan Digital di SMK Padang Terap hari ini. Semua saya jemput termasuk ADUN Suka Menanti dan wakil Ahli Parlimen Padang Terap.

“Pengerusi Perhubungan Negeri UMNO Kedah juga dijemput tetapi mohon maaf tak dapat hadir. Tak ada siapa ‘panaih’ koyak ‘aih’,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here