Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

EMPAT kanak-kanak dipercayai terperangkap dan maut dalam kebakaran di sebuah rumah di Jalan Ismail, Kampung Sabak Awor, Muar, hari ini.

Mereka terdiri daripada dua kanak-kanak perempuan berusia enam dan empat tahun serta dua kanak-kanak lelaki berusia tiga dan lapan tahun.

Bagaimanapun identiti mangsa gsa dan hubungan antara mereka masih belum diketahui kerana siasatan masih dijalankan.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Muar, Timbalan Penguasa Bomba II Shahrizal Mokhtar berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian berkenaan pada pukul 7.49 malam.

Susulan itu katanya, seramai 20 anggota dari BBP Muar dan BBP Bukit Gambir dibantu dua jentera Fire Rescue Tender (FRT) serta satu Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dikejarkan ke tempat kejadian.

“Kebakaran melibatkan rumah jenis separuh kekal yang berkeluasan 50 kaki x 35 kaki. Kesan kebakaran telah memusnahkan 80 peratus daripada keseluruhan rumah
tersebut.

“Setelah api padam sepenuhnya pihak bomba bertindak membuat pencarian mangsa. Empat mangsa terdiri daripada dua kanak-kanak perempuan dan dua kanak-kanak lelaki ditemui meninggal dunia,” katanya dalam kenyataan pada malam ini.

Beliau berkata, semua mangsa dijumpai dalam bilik air rumah tersebut dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Katanya, pemeriksaan lanjut oleh pegawai perubatan mengesahkan semua mangsa telah disahkan meninggal dunia.

Tambah beliau, seterusnya mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

“Punca kebakaran dan anggaran kerugian masih dalam siasatan, operasi tamat pada pukul 9.52 malam,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here