SEORANG bekas pengurus sebuah syarikat didakwa di Mahkamah Majistret Seremban, hari ini, atas pertuduhan pecah amanah wang syarikat itu berjumlah lebih RM40,000 dari Jun hingga Julai tahun lalu.

Tertuduh, Siti Khadyja Razali, 28, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Mohd. Firdaus Saleh.

Mengikut pertuduhan, tertuduh sebagai pengurus sebuah syarikat yang telah diamanahkan suatu harta iaitu wang hasil jualan syarikat berjumlah RM41,143.50 telah melakukan pecah amanah jenayah.

Kesalahan dilakukan di pejabat syarikat terbabit di Aeon Nilai, dekat Nilai, dari 17 Jun hingga 27 Julai tahun lalu, lapor Harian Metro.

Dengan itu, tertuduh melakukan suatu kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan.

Hukuman hendaklah diseksa dengan penjara selama tempoh tidak lebih 10 tahun dan sebat dan boleh juga dikenakan denda.

Pegawai Pendakwa Polis Asisten Superintendan L. Rathna mencadangkan mahkamah supaya menetapkan jaminan sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin.

Peguam Asiah Abd. Jalil yang mewakili tertuduh memohon mahkamah menetapkan wang jaminan paling minimum memandangkan tertuduh sudah tidak bekerja sejak kejadian itu, malah memaklumkan tertuduh memberi kerjasama kepada polis sepanjang ditahan.

Mahkamah kemudiannya menetapkan jaminan sebanyak RM2,500 dengan seorang penjamin, manakala sebutan semula kes pada 24 Mac depan.

Sementara itu, di luar bilik mahkamah, ahli keluarga tidak berpuas hati dengan pengamal media yang membuat liputan kes berkenaan dan menghalang jurufoto mengambil gambar tertuduh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here