SEBANYAK 18 fasiliti Kementerian Kesihatan (KKM) terjejas akibat banjir yang melanda Johor sejak 1 Mac lepas, kata Menterinya, Dr Zaliha Mustafa.

Beliau berkata, ia melibatkan 13 klinik desa, empat klinik kesihatan dan satu klinik pergigian masing- masing di Segamat dan Tangkak.

“Chaah (di Segamat) paling terkesan terutama klinik kesihatan. Beberapa peranti turut rosak di sana (akibat banjir),” katanya pada sidang media selepas merasmikan simposium mengenai penyakit jantung semasa kehamilan di Hospital Serdang di Serdang, hari ini.

Dr Zaliha berkata buat masa ini, pasukan petugas KKM termasuk dari Muar, Tangkak dan Putrajaya yang ditugaskan bagi memberi khidmat kesihatan kepada mangsa banjir adalah mencukupi.

Keadaan banjir di Johor menyaksikan jumlah mangsa yang terjejas meningkat kepada 37,322 orang setakat pukul 8 pagi ini berbanding 34,849 mangsa pada 8 malam tadi.

Ditanya mengenai sama ada terdapat jangkitan Covid-19 di pusat pemindahan sementara (PPS), Dr Zaliha berkata setakat pagi ini, dua kes dikesan masing-masing di Segamat dan Kluang, Johor.

Beliau berkata, kedua-dua individu tersebut bagaimanapun dilaporkan stabil dan sedang menjalani isolasi di Hospital Segamat dan Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Kluang.

“Kami juga akan memantau aktiviti memasak di PPS (sekiranya ada) untuk mengelakkan masalah keracunan makanan manakala aktiviti pencegahan untuk denggi dan leptospirosis, sentiasa dijalankan setiap hari oleh pasukan dari PKD (Pejabat Kesihatan Daerah),” katanya.

Terdahulu dalam ucapan perasmian, Dr Zaliha berkata Hospital Serdang menjadi tumpuan rujukan kes penyakit jantung semasa mengandung kerana terdapat kombinasi perkhidmatan jantung, obstetrik dan ginekologi serta pediatrik, dengan seramai 669 pesakit telah menerima rawatan di klinik kombinasi tersebut tahun lepas.

Beliau berkata analisa kematian maternal daripada laporan yang diterbitkan mengenai ‘Confidential Enquiries into Maternal Deaths (CEMD) 2012-2014’ menunjukkan empat punca utama kematian adalah komplikasi daripada masalah kesihatan jantung, pendarahan selepas bersalin, gangguan hipertensi dalam kehamilan dan penyakit pulmonary embolism (darah beku dalam saluran darah ke paru-paru).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here