Oleh RIZQI ZABIDI

SEBUAH syarikat pelancongan yang turut mengendalikan pakej umrah didenda sebanyak RM80,300 oleh Mahkamah Majistret di Alor Setar kerana gagal mematuhi 26 ‘award’ (pampasan) dikeluarkan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), tiga tahun lalu.

Syarikat tersebut, Massnizam Group Travel and Tours Sdn. Bhd. dijatuhkan hukuman tersebut oleh Majistret, Muhammad Zul Hilmi Latif setelah pengarahnya, Mohd. Nizam Noh, 50, mengaku bersalah terhadap kesemua 26 pertuduhan dihadapinya hari ini dan semalam.

Dalam prosiding berlangsung semalam, syarikat tersebut berdepan 13 pertuduhan dengan dia kemudiannya didenda RM3,000 untuk setiap pertuduhan dihadapi.

Sementara hari ini, syarikat berkenaan didenda RM3,000 bagi setiap satu dari 10 kes dihadapi serta RM3,300, RM3,500 dan RM4,500 bagi tiga lagi pertuduhan terhadapnya.

Sekiranya gagal membayar denda ditetapkan itu, mahkamah turut memerintahkan waran melevi dikeluarkan terhadap syarikat tersebut.

Mohd. Nizam ketika ini difahamkan sedang menjalani hukuman penjara selama 14 tahun di Penjara Kluang, atas kesalahan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Mengikut kertas pertuduhan, kesemua ‘award’ dikeluarkan TTPM yang gagal dipatuhi itu bertarikh 3 Mac 2020.

Menerusi ‘award’ dikeluarkan TTPM itu, syarikat tersebut diarahkan untuk membayar balik wang berjumlah RM395,737 kepada 26 individu dalam tempoh 14 hari sejak 3 Mac 2020 namun hingga kini, bayaran tersebut langsung tidak disempurnakan.

Pendakwaan dikendalikan tiga pegawai pendakwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) iaitu Muhammad Nizam Amer, Saiful Saidin dan Mohd. Hilmi Abu Hassan mengikut 117(1) Akta Perlindungan Pengguna 1999 manakala syarikat tersebut tidak diwakili peguam.

Terdahulu dalam sesi rayuannya, Mohd. Nizam yang hadir ke mahkamah dengan diiringi pegawai penjara merayu agar mahkamah menjatuhkan hukuman ringan.

Sekiranya dijatuhi hukuman penjara katanya, dia memohon agar terus ditempatkan di Penjara Kluang kerana sedang menjalani kelas tahfiz di situ, bagi ‘membetulkan’ dirinya.

Pihak pendakwaan yang bangun selepas itu kemudiannya memohon agar mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal, dengan mengambil kira kepentingan awam dalam kes tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here