PAS secara prinsipnya terbuka untuk menerima mana-mana individu yang ingin menyertai Perikatan Nasional (PN) termasuk Pejuang, kata Timbalan Presiden parti, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

“Saya prinsip kita terbuka menerima siapa-siapa sahaja untuk mendukung perjuangan bersama.

“Apa pun saya menjangka kita akan mengadakan mesyuarat bersama PN untuk mempertimbang permohonan tersebut,” katanya malam ini, lapor Free Malaysia Today.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Pelepasan Delegasi Ahli Parlimen PN ke Misi Bantuan Gempa bumi Turki-Syria di KLIA.

Tuan Ibrahim bagaimanapun berkata, setakat ini beliau belum melihat surat permohonan rasmi Pejuang untuk menyertai gabungan itu.

Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dalam kenyataan pagi tadi berkata, Majlis Eksekutif Pusat Pejuang memutuskan parti itu memohon menyertai gabungan diterajui Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya, surat permohonan sudah dihantar kepada Muhyiddin yang juga pengerusi PN semalam.

ADUN Jitra itu berkata, adalah tidak memadai jika kerjasama berbentuk pakatan pilihan raya semata-mata hanya untuk tujuan mengelak daripada pertindihan kerusi ditandingi.

Sementara itu, Ketua Pejuanita Muda Pejuang, Nurul Ashikin Mabahwi berkata partinya memohon menyertai PN kerana gabungan itu lebih terbuka untuk berbincang berbanding Pakatan Harapan (PH).

Katanya, PH tidak memberi sebarang maklum balas terhadap permohonan parti itu untuk berjumpa dan berbincang.

Tambahnya, keputusan memilih PN dibuat selepas berbincang dengan ahli parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here