SEJUMLAH 44,960 permohonan pertukaran guru telah diluluskan pada 2016 hingga 2022, menurut Kementerian Pendidikan (KPM).

KPM menerusi jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen memaklumkan penambahbaikan dalam melaksanakan urusan pertukaran guru telah dibuat dengan menyediakan Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) KPM Bil. 7/2021 Pelaksanaan Permohonan Pertukaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Sekolah dan Kolej Vokasional.

“Turut dilampirkan bersama SPI ini ialah Garis Panduan Permohonan Pertukaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Sekolah dan Kolej Vokasional KPM yang berkuat kuasa mulai 1 Jan 2022 yang menjelaskan perkara berkaitan Dasar Pertukaran Guru yang digunakan sebagai rujukan kepada pelaksanaan permohonan pertukaran guru,” katanya.

Menurut KPM, peratus kelulusan bagi permohonan pertukaran guru pada 2022 meningkat kepada 41 peratus berbanding tahun-tahun sebelumnya setelah inisiatif penambahbaikan dilakukan.

Kenyataan itu bagi menjawab soalan Datuk Khlir Mohd Nor (PN-Ketereh) yang meminta KPM menyatakan jumlah pertukaran guru bagi 2016 hingga 2022 dan langkah penambahbaikan dilaksanakan KPM bagi meningkatkan kadar pertukaran guru. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here