LANGKAH Kerajaan Terengganu ‘mengharamkan’ tayangan filem kontroversi Pulau di negeri itu bukanlah suatu isu.

Ini kerana filem terbitan WebTVAsia dengan kerjasama My Way Pictures dan Filmforce Studio arahan Euho itu dikatakan terdapat paparan adegan panas, berunsur lucah, manakala pelakon wanita pula ada yang berpakaian seksi serta berbikini sehingga mencetuskan kontroversi.

Malah penampilan dan pendedahan aurat wanita dalam filem tersebut secara tidak langsung telah melanggar etika serta garis panduan persembahan hiburan yang ditetapkan di negeri Terengganu.

Maka itu, penulis percaya bahawa umum telah mengetahui sebaik sahaja Pas berjaya memerintah Terengganu, antara perkara yang dilaksanakan ialah mewujudkan etika dan garis panduan persembahan hiburan, kebudayaan, pelancongan dan sukan.

Pelaksanaan itu bertujuan untuk memastikan setiap aktiviti dalam bidang berkenaan adalah mengikut syariat Islam atau patuh syariah.

Sebenarnya garis panduan tersebut tidak tertakluk kepada persembahan atau konsert hiburan semata-mata.

Sebaliknya ia turut membabitkan persembahan kebudayaan termasuk tidak membenarkan percampuran antara penari lelaki dan wanita, manakala kebudayaan dan kesenian yang mengandungi unsur syirik seperti Ulek Mayang, Main Puteri, tarian Saba dan Mak Yong juga turut diharamkan.

Seingat penulis, ketika Pas memerintah Terengganu pada tahun 1999, poster wanita seksi termasuk iklan produk dan filem juga tidak dibenarkan, apatah lagi wanita berpakaian bikini.

Bagaimanapun, penulis ingin mengatakan bahawa rakyat Terengganu masih boleh berbangga kerana negeri ini mempunyai pawagam berbanding Kelantan.

Justeru, apabila filem Pulau tidak dibenarkan tayangannya di negeri ini, usah pula ada pihak yang cuba mempertikaikannya.

Ini kerana, menerusi Garis Panduan Hiburan, Kebudayaan, Pelancongan dan Sukan yang dilancarkan
Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pada 12 Mac 2020 itu amat jelas perlu dipatuhi oleh semua pihak sama ada penganjur hiburan, penggiat seni atau pun penerbit filem.

Garis panduan itu diwujudkan hasil perbincangan dengan pelbagai pihak termasuk ahli akademik, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Mufti.

Tujuan kerajaan negeri adalah untuk memastikan rakyatnya terpelihara dan dijauhi sebarang masalah yang boleh menganggu keharmonian hidup.

Garis panduan itu disediakan sebagai asas rujukan kepada pihak berkuasa, penganjur dan orang awam bagi penganjuran serta penyertaan sebarang bentuk aktiviti hiburan, persembahan kebudayaan, pelancongan dan sukan agar tidak menyalahi akidah dan syariat.

Selain itu, garis panduan tersebut juga untuk memastikan aktiviti diadakan tidak melanggar batas ditetapkan, tidak melekakan, manakala pakaian pula mesti menutup aurat dan batas pergaulan mesti dijaga.

Kontroversi filem Pulau sebelum ini turut mendapat perhatian Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) yang menggesa Lembaga Penapis Filem (LPF) mengkaji semula kelulusan tayangannya.

Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid dipetik sebagai berkata, ia perlu memandangkan trailer filem itu mengandungi adegan tidak senonoh dan lucah, sekaligus tidak sesuai untuk tontonan awam.

Justeru MAPIM menggesa agar LPF menyemak semula Syarat Wajib Tayang filem yang bakal menemui penonton pada 9 Mac depan.

Bagaimanapun, Samsuri ketika mengulas kenyataan penerbit filem tersebut, Fred Chong memberitahu, pihaknya bersedia memberi ruang kepada penerbit filem kontroversi itu untuk mengemukakan rayuan.

Pada masa yang sama katanya, PBT juga harus diberi ruang untuk membuat penilaian dan mendengar hujah yang akan dikemukakan penerbit filem berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here