BEKAS menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin menolak dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung sebahagian perolehan vaksin Covid-19 dibuat tanpa kelulusan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Khairy dipetik New Straits Times berkata, semua perolehan dibuat kerajaan Perikatan Nasional dibawa ke Jemaah Menteri.

“Oleh itu, AGC akan tahu dan memberi komen mereka. Perolehan (itu) ditandatangani KKM (Kementerian Kesihatan),” katanya dalam mesej WhatsApp.

Sebelum itu, Anwar berkata sebahagian perolehan itu tidak mengikuti peraturan, oleh itu menteri terbabit perlu menjawabnya.

Khairy ialah menteri penyelaras vaksin ketika perolehan itu dibuat, manakala Datuk Seri Dr Adham Baba merupakan menteri kesihatan ketika itu.

Free Malaysia Today sudah menghubungi pembantu Adham untuk mengulas.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat perolehan vaksin Covid-19 pada 2021, dengan memanggil Khairy, Adham dan menteri kewangan ketika itu, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz untuk menjawab pertanyaan.

PAC dalam laporannya berkata, Putrajaya membayar harga premium kepada pengeluar vaksin, Sinovac Biotech Ltd untuk dos tertentu bagi mengimbangi kelewatan susulan proses “fill and finish” (pengilangan produk pukal kepada produk siap) Pharmaniaga.

Pelan kerajaan menggunakan gabungan vaksin dalam botol yang dibeli terus daripada Sinovac serta vaksin dihantar sebagai bahan mentah kepada Pharmaniaga dan dibotolkan dalam negara.

PAC mendapati Putrajaya membayar 16.78% hingga 18.12% lebih tinggi daripada harga asal dipersetujui untuk 2.4 juta dos yang dihantar pada Mei dan Julai 2021 bagi mengimbangi kelewatan.

Dalam laporan PAC itu, Khairy berkata, Jemaah Menteri bersetuju membayar harga premium bagi mempercepatkan penghantaran vaksin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here