UMNO dijangka mengalami kekalahan termasuk beberapa kubu kuat parti itu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor.

Bekas Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu, semua kawasan Parlimen di Selangor tewas.

“Kawasan kubu kuat pun kalah (PRU15) seperti di Tanjong Karang, Sungai Besar dan Sabak Bernam.

“Ketiga-tiga kawasan itu Perikatan Nasional (PN) menang, itu kawasan majoriti Melayu,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Jasamu Dikenang di sebuah hotel di Pasir Penambang di Kuala Selangor, hari ini.

Noh memberitahu, beliau tidak nampak peluang UMNO untuk menang di Selangor melainkan jika mengharapkan pengundi bukan Melayu.

“Mungkin pada masa itu (PRU15), pengundi masih menyokong UMNO tetapi sekarang ini, orang yang sokong UMNO bila dia tengok parti itu berkawan dengan DAP, kalau tahu dia takkan undi,” ujarnya.

Ujar beliau, pengundi yang berjumpa beliau misalnya mengakui tidak akan memilih UMNO sekiranya parti itu terus bekerjasama dengan DAP.

“Saya berjumpa dengan orang kampung saya mengaku undi BN (Barisan Nasional) pada PRU15 lepas, tetapi kalau tahu UMNO bersama DAP, mereka kata tak mahu undi BN,” jelasnya.

Ditanya adakah beliau sedia untuk merayu berhubung pemecatan daripada UMNO, Noh berkata, keputusan pemecatan beliau dibuat oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

“Hendak merayu kepada siapa? Kalau (pemecatan daripada Lembaga Disiplin UMNO bolehlah) merayu kepada MKT (Majlis Kerja Tertinggi).

“Selagi Presiden itu ada, takkan beliau hendak terima rayuan saya?. Tak pernah berlaku, belum lagi MKT bermesyuarat, keputusan sudah dibuat.

“Sepatutnya cadang dahulu pada MKT dan dibahas dan jika ada percanggahan pendapat, undilah,” jelasnya, lapor Sinar Harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here