AHLI Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memperbetulkan kesilapan dalam isu lantikan anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri.

Menurutnya, dalam situasi ini Anwar tidak perlu memohon maaf, sebaliknya mempertimbangkan semula keputusan itu supaya tidak berpanjangan.

“Ada peribahasa Melayu mengatakan ‘sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan’ (jika sudah mengetahui akan kesalahan yang telah dilakukan hendaklah kembali ke jalan yang sebenar), kalau tak nanti benda ini meleret-leret,” katanya dipetik laporan Berita Harian.

Beliau berkata, pelantikan anak sendiri di bawah Kementerian Kewangan diterajui Anwar adalah bercanggah dengan prinsip reformasi dan membanteras amalan nepotisme yang diperjuangkan beliau selama ini.

Katanya, isu berkenaan juga akan terus menjadi liabiliti kepada Anwar, jika tidak diperbetulkan malah akan merosakkan kepercayaan rakyat terhadap Perdana Menteri.

“Pembabitan Nurul Izzah dikhuatiri akan membabitkan campur tangan, sedangkan dalam Kementerian Kewangan sudah mempunyai pakar-pakar dan profesional sendiri yang menerima gaji.

“Walaupun tanpa gaji penasihat dalam soal kewangan ertinya nanti Jabatan Perbendaharaan Kementerian Kewangan akan tunduk kepada Izzah.

“Izzah boleh diberikan tempat dalam kerajaan seperti di bawah Kementerian Ekonomi bersama Rafizi Ramli,” katanya.

Kata veteran PKR itu, jika mahukan pentadbiran yang telus dan bebas daripada kronisme atau nepotisme, Anwar tidak boleh melantik anak sendiri sebagai penasihat bagi mengelak wujudnya konflik berkepentingan.

“Saya menghormati Anwar dan sahabat saya Izzah, beliau seorang pemimpin yang pengalaman tiga penggal sebagai ahli Parlimen dan saya anggap dia sebagai ‘future leader’ (pemimpin masa depan) tetapi amat malang berada dalam kontroversi ini,” katanya.

Nurul Izzah menjadi perhatian selepas memberitahu media bahawa Anwar melantiknya sebagai Penasihat Kanan Ekonomi sejak 3 Januari lalu.

Bagaimanapun beberapa pihak termasuk daripada Pakatan Harapan tidak bersetuju dengan pelantikan tersebut kerana menyifatkan ia sebagai satu bentuk amalan nepotisme yang tidak sihat.

Anwar juga sebelum ini mempertahankan pelantikan Izzah itu dibuat berdasarkan kelayakannya.

Katanya, Izzah mempunyai ijazah kejuruteraan dan bidang dasar awam dari Universiti Johns Hopkins di AS.

Terdahulu, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) anti-rasuah, Transparency International Malaysia (TI-M) menyifatkan langkah Anwar melantik Izzah boleh dilihat sebagai kembalinya amalan kronisme dan nepotisme di negara ini.

“Pada pandangan kami, ia memberi isyarat yang salah dan saya khuatir jika tidak diperbetulkan, ia akan diambil kira dalam persepsi umum di negara ini.

“Persepsi hari ini ialah kronisme telah kembali dan nepotisme telah menyelinap masuk, dan ini tidak baik,” kata Presidennya Muhammad Mohan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here