Oleh BADLISHAH MAT

PAKATAN Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) tidak boleh bersikap ‘abang besar’ sekiranya memeterai kerjasama untuk menyertai Pilihan Raya Negeri (PRN) secara bersama-sama tidak lama lagi.

Pengerusi PH Kedah, Datuk Mahfuz Omar berkata, karakter seperti itu perlu dielakkan terutamanya dalam membuat keputusan untuk membahagikan kerusi antara kedua-dua gabungan itu yang sebelum ini berlawan antara satu sama lain.

Katanya, semua pihak harus menerima dengan hati terbuka meskipun terpaksa mengecilkan jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan ditandingi berbanding pada pilihan raya sebelum-sebelum ini.

“Saya percaya bahawa semua harus terbuka di mana kita terpaksa mengecilkan jumlah kerusi masing-masing sama ada daripada BN atau pihak PH (dalam menghadapi PRN) kelak.

“Semua parti yang ada di dalam gabungan PH dan BN harus menerima (hakikat) bahawa kita tidak boleh bertanding sebagai ‘abang besar’, (utamakan parti masing-masing) untuk kuasai sepenuhnya (pembahagian kerusi),” kata beliau kepada pemberita di Alor Setar, hari ini.

Mahfuz berkata, perbezaan pandangan terutama dalam soal proses pembahagian kerusi termasuk di Kedah membabitkan BN dan PH tidak boleh dielak, namun ianya adalah lumrah dalam politik.

“Itu biasa (kita akan) berunding, (seperti) runding hendak pergi meminang pun seperti itu juga, (proses) meminang juga berunding, letak harga (kena) berunding, tawar menawar (juga ada dalam proses itu).

“Macam itu, (seperti) orang nak menikah, tetapi akhirnya bila sudah capai kata sepakat, (melibatkan) belanja (mas kahwin), tarikh akad nikah, (maka) selesai masalah,” katanya.

Tambah beliau, proses rundingan rasmi membabitkan PH dan BN bagi peringkat negeri Kedah dalam menghadapi PRN masih belum diadakan, namun pimpinan tertinggi kedua-dua parti berkenaan telah memulakan beberapa pertemuan awal sebelum ini.

Katanya, kedua-dua parti berkenaan juga kini sedang giat melaksanakan proses penerangan secara berterusan kepada akar umbi mengenai kerjasama yang dijalinkan bagi membentuk kerajaan Perpaduan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here