POLIS Pulau Pinang menahan tiga beranak yang disyaki terlibat dengan sindiket pengedaran dadah jenis ganja dan heroin untuk pasaran tempatan dalam serbuan berasingan di Bukit Mertajam, Selasa lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Superintenden Mohd. Nor Daud berkata, turut ditahan daripada pasangan suami isteri dan anak mereka itu adalah dadah jenis ganja dan heroin bernilai RM53,265.

Menurut beliau, suspek pertama iaitu lelaki berusia 49 tahun yang juga disyaki dalang sindiket itu ditahan dalam serbuan pukul 9 pagi di sebuah kawasan taman permainan di Bukit Mertajam yang mana polis merampas satu ketulan mampat daun kering disyaki dadah jenis ganja seberat 7.20 gram bernilai RM550.

Berdasarkan maklumat daripada suspek, ujar beliau, polis seterusnya menyerbu sebuah rumah tidak jauh dari situ dan menangkap isteri serta anak lelaki suspek masing-masing berusia 53 dan 23 tahun.

“Siasatan lanjut kemudian menjumpai empat ketulan mampat daun kering disyaki ganja dengan anggaran berat 1,363 gram bernilai RM20,650 selain 18 peket plastik disyaki dadah jenis heroin seberat 2,209 gram bernilai RM32,065,” katanya dalam sidang akhbar di ibu pejabat polis daerah (IPD) SPT hari ini.

Mengulas lanjut, kata Mohd. Nor, si bapa yang bekerja sebagai buruh mempunyai lapan rekod kesalahan dadah dan satu rekod berkaitan jenayah.

Sementara itu, anaknya yang merupakan penganggur mempunyai dua rekod berkaitan dadah manakala isterinya yang juga suri rumah tidak mempunyai rekod jenayah lampau.

Ujar beliau, ketiga-tiga suspek bagaimanapun negatif dadah hasil ujian saringan air kencing dan mereka kini direman selama tujuh hari sehingga Selasa depan bagi membantu siasatan.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati atau penjara seumur hidup atau boleh disebat tidak kurang daripada 15 kali sebatan jika tidak dihukum mati.

“Tindakan juga diambil di bawah Akta Dadah Berbahaya (Pelucuthakan Harta) 1988 iaitu dengan menyita dua buah motosikal yang masing-masing berharga RM2,500 dan RM3,500 sekali gus menjadikan nilai keseluruhan rampasan dadah dan sitaan harta berjumlah RM59,265,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here